Kékszalag - 474 hajó teljesítette a távot

MTI
2012.07.07. 13:25

Míg péntek reggel 9-ig csak 130 hajó ért be, szombat délelőtt 9 óráig - nem hivatalos adatok szerint - 474 hajó teljesítette az idei, 44. Kékszalag MVM Partner Nagydíj Balaton-kerülő vitorlásverseny távját, és mintegy száz hajó adta fel a viadalt - tudatták a szervezők az MTI-vel. Az összegzés szerint az eseményen általában gyenge szél fújt, ám zivatarok és fülledt meleg tették próbára a résztvevőket. A helyi zivatarokból nem alakult ki erősebb szél, így az indulók nagy része technikai probléma nélkül vészelte át a versenyt, amelyen megdőlt a Kékszalag 57 éves rekordja.

A győztes a Fifty-Fifty nevű, Józsa Márton kormányozta vitorlás lett, 10 óra 34 perc 15 másodperces idővel, amely több mint öt perccel jobb, mint a Nemere II. cirkáló 1955-ben felállított csúcsideje. A nagydíj csütörtöki rajtjára csaknem 600 egység sorakozott fel. A rekkenő hőségben kezdődő verseny nyitónapjának reggelén derült ki, hogy a két évvel ezelőtt győztes német Roland Gäblert éjszakai szívpanaszai miatt kórházba kellett szállítani, így hajója a NaturAqua végül hiányzott a startvonalról.

Ott volt ugyanakkor a tízszeres Kékszalag-győztes Litkey Farkas a Budapest Bank nevű katamaránjával és egy magyar fejlesztésű hajó, a kétárbocos Fifty-Fifty. Ez utóbbi katamaránnal a Keszthelyi-öblöt elhagyva élre állt Józsa Márton és csapata. A hajó a megélénkülő szélben egyre gyorsabb lett, átvette a vezetést, a Tihanyi-szorosig növelte előnyét, végül rekordidő alatt ért célba. Litkeyéknek - technikai hiba, törés miatt - mintegy másfél kilométerrel a cél előtt fel kellett adniuk a küzdelmet, így Petrányi Zoltán lett a második (11:01:28 ó) a brands.hu elnevezésű, szintén kéttestű vitorlással, míg harmadikként Rauschenberger Miklós legénysége teljesítette a távot (11:28:12 ó) a Szentkirályi Principessa nevű liberával.