Azon vitázni is felesleges, hogy a Balatonon a strandoláson és a piáláson kívül nem sok programlehetőség van. Nézegethetjük a bazársort, hogy drágán vegyünk szart, vagy megnézhetjük a minden bokorra jutó cirkuszok egyikét. Úgy tűnik, ez a rés nem csak nekünk tűnt fel, ezért hirtelen minden lehetséges helyen szembe jött velünk egy reklám, ami valamilyen pikkelyes állatot akar megnézetni.

Az egész tó körül hirdetik a világnak, hogy létezik egy Dino Expo, ahol lehet játszani tyrannosaurosokkal és velociraptorokkal is, ha már nagyon nem bír magával a gyerek, de parádésnak tűnik a megahüllőket ígérő esti program Balatonszemesen is.

Szárszón viszont, mint kiderült, kivételesen nem egy olcsó hakni miatt vannak nyálkásbőrű állatok, hanem a Krokodil Zoo valójában Európa harmadik legnagyobb krokodilparkja, ahol a világon létező 23 fajta krokodilból tíz is megtalálható. Ez bőven elég ahhoz, hogy az extrém dolgokat kedvelő gyerekek anyagi csődbe taszajtsák a szülőket, mivel a minőséget meg kell fizetni: a felnőtt jegy 2300 forintba kerül, a diákok és nyugdíjasok pedig 1600 forintot fizetnek azért, hogy talán rájuk vicsorogjon egy vadabbul kinéző példány.

A Krokodil Zoo-ban egyébként nem csak krokodilok vannak, az egyik akváriumban egy iguána nézett a semmibe, a kertben pedig jópofa teknősök szarták tele módszeresen a nekik elkerített területet. A benti részben ezen kívül volt némi bűz is, mert hát a krokodil elég büdös állat.

“Az itt látható krokodilokat én neveltem fel. Volt már velük balesetem, de legutóbb 24 évvel ezelőtt. Azóta jobban vigyázok” – mondta Pécsi Tibor, az állatkert üzemeltetője, aki egyébként egész életében csak ezekkel az állatokkal foglalkozott, hagyományos állatkerti tapasztalata nincs is. “Nyáron nagyon szeretik a látogatók a helyet, télen persze annyira nem megy, hiszen a Balatonon vagyunk, de az etetésekre akkor is jönnek” – avatott be minket a hely sikereibe. A nyárral kapcsolatban nem túlzott, ott jártunkkor is jó páran választották ezt a szokásos körök helyett.

A Krokodil Zoo amúgy hamarosan bővül, ugyanis négy új példány érkezik Szárszóra, onnantól pedig akár egyszerre is letudhatjuk a találkozást a világ krokodilfajtáinak több mint a felével.