Balatonbogláron szombaton tartják a hagyományos halászléfőző-versenyt, vasárnap adják át a Balaton nevű, interaktív kiállítótérré alakított 140 éves műemlékhajót, megtörténik a felújított Gömbkilátó műszaki átadása, majd hétfő reggel megnyitják a város uniós támogatással megvalósult turisztikai piacát – közölte Mészáros Miklós polgármester az MTI-vel.

Szombat reggeltől a parti sétányon bonyolítják le a több mint egy évtizede hagyománnyá vált boglári halászléfőző-versenyt, amelyen az idén 25 csapat fogja bemutatni, hányféle módon képes hallevet készíteni a Balaton halaiból, főként pontyból. Este a sétányon lévő Borudvarban a Field Street koncertezik, a város evangélikus templomában pedig Mester Sándor klasszikus gitárestje hallható.

A parti sétányon egész hétvégén lehet halászlét és balatoni sült halat fogyasztani, valamint a kikötőben megtekinthető Abalatoni halászat története című időszaki kiállítás, és látogatható lesz a Balatonboglár nevű, ma is működő, a rendezvénynél kikötő halászhajó.
Vasárnap délelőtt 10 órakor adják át az uniós támogatással, 25 millió forintból felújított és berendezett Balaton nevű műemlékhajót, amely a tó első csavargőzöseként 140 éve tette meg próbaútját a tavon, majd főként postát hordott a túlpartra. Később a Dunára került, aztán vissza Boglárra, ahol egy ideig vendéglőként működött, mígnem néhány évvel ezelőtt valaki felgyújtotta. Mára a boglári kikötőben, a mólóhoz közel elhelyezett, felújított csavargőzös mintegy ezer négyzetméternyi hagyományos és interaktív kiállítási helyszínné, valamint kávézóvá alakult.
Vasárnap délután tartják a balesetveszélyessége miatt négy éve lezárt, majd felújított, ipartörténeti műemléknek és turisztikai látványosságnak számító Gömbkilátó műszaki átadását, valamint a körülötte uniós támogatással jövőre megépülő Várdomb kaland- és szabadidőpark alapkőletételét. A kilátó hivatalosan várhatóan csak augusztusban nyílik meg.
Balatonboglár fejlesztéseinek részeként hétfőn reggel nyílik meg a városközpontban az uniós támogatással, 15 millió forintból megvalósult turisztikai piac.