horoszkóp

Nem valószínű, hogy ételmérgezés okozta a 15 gyerek megbetegedését

MTI
2012.07.21. 14:58

Tizenöt gyereket szállítottak kórházba Balatonakaliból, a Dörgicsei úton található ifjúsági táborból szombat délelőtt, a kisdiákok hányásos tünetekre és hasi fájdalmakra panaszkodtak - tájékoztatott Czirner József, az Országos Mentőszolgálat regionális orvos-igazgatója.

A 10-12 éves gyerekek közül tizenegyet a veszprémi, négyet az ajkai kórházba szállítottak, a mentőket szombaton hajnalban hívták ki hozzájuk.

A tüneteket és az esetek számát tekintve nem valószínű, hogy étel, élelmiszer okozta a tizenöt gyerek megbetegedését Balatonakaliban; a Dörgicsei úti táborból, ahol száznyolcvanheten üdültek, újabb megbetegedést nem jelentettek - mondta a Veszprém Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve járványügyi osztályának vezetője az MTI érdeklődésére szombaton.

Pápai Enikő közölte: a hatóság munkatársai a helyszínen járványügyi vizsgálatot végeztek. Mivel azonban a laboreredmények még nem állnak a rendelkezésükre, az ételmérgezést sem lehet teljes bizonyossággal kizárni. A vírusos vagy egyéb bakteriális eredetű megbetegedés kimutatásához további laborvizsgálatok szükségesek, ezek eredménye leghamarabb hétfőn lesz ismert - mondta.

A szombat délelőtt kórházba került gyerekek állapota a kezelőorvosok tájékoztatása szerint kielégítő, vannak akiket már szombat este hazaengedhetnek. A tábort nem kellett bezárni - jegyezte meg. A két turnusváltás közötti kötelező fertőtlenítést után az üdülőbe délután újabb csoport érkezett.
Leitold József megyei élelmiszerlánc-biztonsági és állat-egészségügyi igazgató elmondta: a hatóság munkatársai a helyszínen próbálják kideríteni, hogy étel okozhatta-e a megbetegedéseket. A levett ételmintákat budapesti laborba küldik vizsgálatra, az eredményre átlagosan kettő-öt napot kell várni. A jelenleg is tartó higiéniai szemlén azt is megvizsgálják, hogy a tábor konyhája vétett-e súlyos konyhatechnológiai hibát - tette hozzá Leitold József.

A Balaton északi partján található településen kilenc ifjúsági tábor üzemel.