Persze lehet kellemesen eltöltött családi hétvégékkel, strandolással és átbeszélgetett délutánokkal áltatni magunkat, a Balaton nyáron valójában arról szól, hogy mit csinálnak az emberek éjszaka. Az alaphelyzet az, hogy isznak, utána pedig elmennek a helyi diszkóba, ahol aztán tovább isznak, miközben ordítják David Guetta idei slágerét, és általában próbálnak felszedni valakit legalább egy éjszakára. Na de ezt az egyszerű tervet is lehet eltérő minőségben véghez vinni, ezért mi egy emberkísérlet keretei közt három nap alatt három kiemelten menőnek számító várost teszteltünk le ebből a megközelítésből.

Az már a tervezés alatt is feltűnt, hogy a balatoni nyár közel sem pörög annyira, mint pár évvel ezelőtt: a legtöbb diszkó már csak heti egy-két napon vállal be komolyabb bulikat, pár klasszikus helynek pedig már a létezéséről is viták folytak. Szerencsére az biztos, hogy Siófok még pörög. Olyannyira, hogy valószínűleg Magyarországon sehol máshol nem kergetik bele annyira agresszívan a bulizásba, mint arrafelé. A Party sétányra átkeresztelt Petőfi sétányon és környékén ezért gyakorlatilag semmi egyebet nem lehet csinálni az evés-iváson kívül, már amennyiben nem tekintjük programnak, hogy 200 forintért fényképet csináltathatunk magunkról egy vicces parókában.

Nem mintha ezzel baj lenne, a Party sétány épp alkalmas rá, hogy felvezesse a talán leghíresebb balatoni szórakozóhelyet, az épp habpartyt tartó Palace-t, aminek a sétányon már saját standja is van. Itt vehetünk Palace-os pólókat, illetve felülhetünk az ingyenesen közelekdő kisbuszok egyikére, ahol is jön az állzuhanás egy 2500 forintos belépő képében. A belépő busz nélkül is ennyi, viszont ha nem vagyunk válogatósak, nem tragédia: a helyen minden nap más italból ihatunk korlátlanul ingyen este 10 és éjjel 2 között, aminek durva következményei is lehetnek, ha belefutunk egy pezsgős napba. Mi például épp abba futottunk bele, láttunk is már viszonylag korán habosat hányó srácot, de szerencséjére a rengeteg habban úgyse tűnt fel senkinek később.

Előzetes elvárásainkkal szemben a Palace közönsége nem kigyúrt kopaszokból és a pornósnak kinéző nőikből állt, hanem többségében 20 év körüli arcokból, és pár ijesztően nagy mellű gimnazista lányból. “Nekem most van a 18. születésnapom, ezért eljöttem ide a barátaimmal, de őket már elhagytam” - mondta egy erősen ittas, habban ázó lány, aki annyira azért nem ijedt meg a helyzettől, és kerített is egy kanos idegent. “Azért jöttünk a Palace-ba, mert ez a legjobb hely, a pezsgő pedig a kedvenc italom” - mondta a srác, aki jól láthatóan nagyon reménykedett a szép estében, különösen amikor a lány figyelmeztette, hogy ki van kapcsolódva a melltartója.

A Palace egyébként hibátlanul érti, mit kell csinálni egy diszkónak 2012-ben: idei slágerek, néha kiegészítve egy Depeche Mode-remixel, derékig érő habbal, mellette pedig olyan szolgáltatásokkal, mint egy nejlonzacskó azoknak a ruháknak, amiket nem akarunk szarrááztatni Európa legnagyobb habgépével. A korai ingyen pezsgőnek persze megvannak a hatásai, 2 után már csak a legbátrabb arcok maradtak kisajtolni a maradékot is a habgépből, hogy aztán kis mázlival hazafelé is busszal mehessenek.

Ezek után nehéz volt elképzelni, mint várhatunk az alsóörsi Dexiontól, ahol már az gyanús volt, hogy este 7-kor még pár nyugdíjas élvezte a szabadtéri jazz koncertet. Még éjfél körül sem láttuk az elvárt hömpölygő tömeget, a közeli büfékben is inkább csak lazán iszogattak az emberek ahelyett, hogy életük éjszakájára szerelkeznének fel. Pár arcot azért elkaphattunk, amint egy büfében vett sörhöz pár Jägert kértek kísérőnek, akkor kicsit reménykedni kezdütnk. Mint kiderült, hiába, mivel az északi part legmenőbbnek tartó diszkójának annyira nem megy az üzlet, hogy a pénteki bulikat egyszerűen törölték érdeklődés hiánya miatt. Pedig egyébként nem tűnt borzasztónak, a hely részeként üzemelő teraszon az átlagosnál sokkal olcsóbban lehetett italhoz jutni, ez pedig már épp elég volt egy arra tévedő leánybúcsús csapatnak. Őket annyira nem zavarta, hogy a végcéljukként számon tartott Dexion végül nem jött össze, boldogan búcsúztatták az elmúló fiatalságot, de nekünk szomorúan kellett konstatálnunk, hogy a bulik szempontjából mindig lesajnált északi part ismét rászolgált a lesajnáltságára.

Másnap vissza is tértünk délre, ahol Balatonlelle igazán méltó lezárásnak tűnt: egymáshoz viszonylag közel lévő négy diszkóban nézhettük meg, sikerül-e összehozniuk legalább egy pezsgőhányást. Bíztató előjel volt, hogy már délután negyed 3-kor megszólalt a nyár legprosztóbb slágere, a Tacata, ráadásul a komoly tömeg is nagyon úgy nézett ki, mint aki robbanni akar. Persze lehet, hogy ez az épp futó Babel Sound fesztivál miatt volt, de az ott töltött óráink alapján ez volt a világ első láthatatlan fesztiválja, mert egy szabadtéri színpadot leszámítva tényleg semmi nem tűnt fel az egész létezéséből.
Az rövid idő alatt feltűnt, hogy az öt diszkó kicsit olyan erre a pár méterre, mint amikor az átlagos péniszű ember XXXXL-es kotont akar vásárolni: az Üvegházban és a Stone Beach-en is csak lézengtek az emberek, a Ciklonról kiderült, hogy már nem is létezik. Szerencsére maradt egy Y, ami már régóta Lelle kedvenc aljasodóhelyeként van számon tartva, és ami mindent felmutatott abból, amire a Palace-ban is számítottunk: túlnyomó részt férfiakból álló tömeg, akik egy emberként próbálják felszedni a két-három évvel ezelőtti slágerekre segget rázó fehérnépet. A miliőről sokat elmond, hogy soha nem láttunk még meccsen kívül ennyi Fradi mezes embert, a segítőkészségről pedig az, hogy az egyik látogatónak akkor sem voltak hajlandóak új karszalagot adni a kedvesen mosolygó lányok, amikor jelezte, hogy az előzőleg rágányolt darab szinte elnyomja az ütőerét. Cserébe itt is viszonylag olcsón fogyaszthatunk, ráadásul ha kellő mennyiségű long drinket veszünk magunkhoz, akkor mindenféle Y-os ajándékokat is beszerezhetünk.

A végiglátogatott városokban egyébként nem tudtunk nagyot csalódni, nem véletlenül szeretik a német egyetemisták a Balatont, mert lehet olcsón fogyasztani, van hangos zene és strandok. A probléma persze akkor kezdődik, ha valaki mással akarna foglalatoskodni a nyaralása alatt, de persze ki akar bármi mást csinálni, amikor habparty van a Palace-ban?