Nemcsak autókázás és baromi nagy kerülő lemenni az M7-esről Fonyódnál, majd továbbmenni a Lengyeltóti-Buzsák-Csisztapuszta útvonalon, hanem maga az időutazás. Az NDK-s nosztalgiában szenvedők számára minden bajra gyógyír lehet ez a régi patináját megtartó, kopott hírnevű gyógyfürdő, amely Somogy megye egyik eldugott bugyrában fekszik.

Aszfaltos-murvás, német rendszámú kocsikkal teli parkolóba érkezik az ember, a környéken felparcellázott, beépítésre váró telkek, sztyeppe, kukoricaföldek és egy elhanyagolt zsidó temető van. Csisztapuszta "faluközpontját" bódék övezik, amik buzsáki mintás terítőt, hamburgert, hotdogot, sört és néha cigányzenét kínálnak. A falunak a Balatonfenyves felől befutó kisvasút miatt egykor állomása is volt, de ennek nyoma sincs (a fenyvesi kisvasúttal későbbi cikkünkben foglalkozunk). A keresletet zömmel németek alkotják, és a hely valóban olyan a kétnyelvű (helytelen német helyesírású) tábláival, mintha már nem is feltétlen Magyarországon lennénk.

Kukoricacsövek és záptojásszag

A fürdő hosszúkás főépülete elég újszerű, viszont odabent olyan építmények is sorakoznak, amik még a fénykorában lévő Kádár Jánost is láthatták: pléhöltözők, ezer éve kibetonozott gyógymedencék, nádfedelű házak, kórházra emlékeztető beltéri medence. A napi belépő 1200, a heti 7000, a 10 napos pedig 10 ezer forint (meglepő módon még a kedvezményes jegyárra is ugyanezt találtuk), viszont a miliő megfizethetetlen.

Kukoricacsövek csüngenek a büfé előtti tornác falán, mindenfelé ázott nyugdíjasok keringenek, néha pedig bemondja a hangosbemondó, hogy fodrász is üzemel a strandon. Az átlagéletkor eleve 60 felett jár, ezért nem kell divatozni, az ember nyugodtan elengedheti magát – majdnem minden értelemben. Tény, hogy az átható záptojásszagot meg kell szokni, de a kényelmes árnyékos füves placcok, távolabb a medencéktől folyamatosan ki vannak téve a Nagy Berek szelének. A strand mellett közvetlenül kemping is található.

A boldogság négy medencéje

Kint három medence található, az egyik a leírások alapján gyerekmedence (sok jel amúgy nem utal rá). A gyerekmedence a leghűvösebb, ezt követi hőfokban egy ugyanakkora medence, végül egy kicsi, de forró áztató zárja a sort, ami 42 fokos. A főépületre merőleges hosszú házban is van egy pici gyógymedence, de pedikűr-manikűr, masszázs és fodrászat is helyet kapott itt. Két büfé és egy szalmatetős piásházikó is szolgálja a testek felüdülését, amíg a lelkek üdén himbálózó német férfimellekre tekintenek.


Csisztapuszta nagyobb térképen való megjelenítése

Az eldugottság, a nehéz megközelíthetőség és a rengeteg idős ember miatt összességében olyan Csisztafürdő, mintha egy NDK-sok lakta másik bolygóra tévedt volna az ember. Minden a nyugiról, az ellazulásról szól, nincsenek hülye divatmajmok, nem szól sehol idegesítő szeletelős zene, hiányoznak a tomboló, fröcskölő gyerekhordák. Itt végre az ember idő előtt is nyugdíjasnak érezheti magát, és meglepetten döbbenhet rá hazamenetelkor, hogy hétfőn újra dolgozni kell.