A balatongyöröki strand  csatornahálózatának távfelügyeletét és karbantartását végző vállalkozó halt meg a szerdán Balatongyörökön csatornatisztítás közben rosszul lett három ember közül - közölte az MTI megkeresésére a település polgármestere.

Szerda reggel hárman álltak neki a strand szennyvízelvezető-csatornája dugulását megszüntetni, de közben rosszul lettek. A mentők kórházba vitték őket, egyikük nem sokkal később meghalt. A rendőrség foglalkozás körében elkövetett, halált okozó gondatlan veszélyeztetés gyanúja miatt indított vizsgálatot. Bíró Róbert, Balatongyörök polgármestere az MTI-nek elmondta: az önkormányzat által működtetett strandon lévő szennyvízelvezető és -átemelő rendszer távfelügyeletét és karbantartását egy gyenesdiási vállalkozó végezte évek óta.

Az elmúlt hét végén leállt a rendszer szivattyúja, ezért a vállalkozó az egész csatornarendszer átvizsgálását indítványozta, amelyet szerda reggel el is kezdett. Egy alkalmazottjával az egyik szennyvízaknában észlelték a dugulást, amelyet a fiatalabb férfi próbált elhárítani. Amikor az aknában megnyitotta az eldugult részt - feltehetően az ekkor felszabaduló gázoktól - rosszul lett. Munkáltatója ki akarta menteni, de ő és a segítségükre siető önkormányzati alkalmazott is eszméletét vesztette, utóbbit a strandi alkalmazottai újraélesztették - mondta a polgármester.

A három férfit a keszthelyi kórházba vitték, de a vállalkozó a kórházban meghalt. Bíró Róbert az önkormányzat dolgozójával már beszélt telefonon; ő jól van, stabil az állapota, de megfigyelésre bent tartják. Az MTI érdeklődésére a keszthelyi kórházban közölték, hogy a náluk ápolt két férfi állapotáról a hozzátartozók kérdésére nem adhatnak információt. Balatongyörök polgármestere elmondta azt is, hogy a mérnök vállalkozó régóta megbízható partnerük volt. Köztiszteletben álló, hatgyermekes apa, aki egyházi tevékenységet is folytatott.