Folytatjuk a Balaton átalakulását bemutató sorozatunkat. Első felhívásunk után kaptunk egy csomó csodás képet olvasóinktól, egyiküktől pedig egy rakás régi, beszkennelt képeslapot. A viszonylag könnyen azonosítható helyszíneket bejártuk, hogy megnézzük, mennyit változott például a tihanyi Visszhang-domb környéke, vagy a füredi sétány.

A legnagyobbat talán a tihanyi Visszhang-domb változta az évek során. Az új képet ugyan nem abból a szögből készítettük, ahonnan a régit fotózták, de igazából mindegy is, mert a környék most úgy néz ki, hogy van a képen látható szobor, körülötte bokrok, egy tábla, hogy itt visszhang van, pedig nincs is. Merthogy a domb és az apátság közötti részt teljesen beépítették az évek alatt, jellemzően magyaros ételeket kínáló vendéglőkkel.

Érdekesek viszont a tihanyi apátságról készült régi képek, merthogy ezek az élethűnek tűnő festmények úgy ábrázolják például az apátság belsejét, hogy az nem hasonlít a valóságra. Az altemplomban például egyáltalán nem olyan az oszlopsor, mint a régi képen látható.

De a főhajóban sem egyszerű megtalálni azt a perspektívát, ahonnan a sok évtizedes festmény készülhetett.

Az viszont biztos, hogy az apátság homlokzata a felújítás alatt átalakult. Lekerült róla például egy kereszt.

A balatonfüredi parti sétány viszont alig változott az évek során. Jól látható, hogy a fák szépen megnőttek, az eredeti kőoszlopokat pedig fémekre cserélték. A hangulat viszont ugyanolyan kellemes maradt.

Az egykori gőzöskikötő viszont már nem látható a parton. Néhány évvel ezelőtt leégett a fából készült építmény, így most csak a később épült, praktikusabb, de kevésbé szebb társa látható néhány méterrel az eredeti helye mellett.

Egy dolog viszont valószínűleg sosem fog nagyon megváltozni a tó partján, amíg van benne víz: a vitorlások szinte minden létező méretben.