Kistücsök az élen: elkészült a balatoni éttermek top tízes listája, és továbbra is a balatonszemesi Kistücsök étterem áll az élen, de az idei évben beszálltak a versenybe a tóparti halsütödék is. A listára elsősorban azok a vendéglátóhelyek kerültek fel, ahol kizárólag friss alapanyagokból készült, helyben sütött ételek kaphatóak. A szezon különlegessége a mobil halsütöde, amely augusztus 20-áig minden hétvégén más-más helyszínen árulja specialitásait – írta a hirado.hu.

Kremánék halsütödéje még 1959-ben, elsőként kapta meg a halsütésre szóló engedélyt. Azóta is több generáción keresztül, családi vállalkozásként működik a siófoki vendéglő.

"Már több mint öt évtizede működik, mint ahogy látszik is, szeretik az üzletet az emberek, ismerik, tudják, hogy csak tisztességes, becsületes fogásokat adunk" – mondta Holl Ferenc tulajdonos.

A vendégek visszajelzései alapján idén ők is felkerültek a balatoni éttermek és sütödék tízes listájára, amelyet a Magyar Konyha magazin készített. Az összesítés azokat a hagyományos vendéglátóhelyeket rangsorolja, amelyekben kizárólag friss alapanyagokból, helyben készült ételeket szolgálnak fel.

Jelenleg hekkből fogy a legtöbb a Balatonnál, pedig azt külföldről hozzák be. Balatoni keszeget nem is mindenhol árulnak a tó körül.

A Balatoni Halgazdálkodási Zrt. most speciális mobil halsütőt üzemeltet. Bana Sándor gazdasági igazgató azt mondja: a mozgó büfével az a céljuk, hogy visszaszorítsák a nem balatoni halak fogyasztását. A mobil halsütöde nyár végéig minden hétvégén más-más Balaton-parti településen üzemel.