Visszavált a sofőr kettesbe, ad egy utolsó gázfröccsöt, és a balatonfüredi helyijáratú busz végre felkapaszkodik a Vázsonyi úti kaptatón, és bekanyarodik a végállomásra. Kinyitja az ajtót, leszáll az utolsó egy-két utas, majd a buszvezető letörli az izzadtságot a homlokáról, és felnéz. Olyan látvány tárul elé ekkor, ami talán az ország egyetlen buszsofőrje számára sem.

Mit láthat az a sofőr, aki begördül buszával a budapesti népligeti, a miskolci Búza téri vagy épp a szegedi Mars téri buszpályaudvarra? Sok buszt, töméntelen népet, koszt, bűzt, mocskot, zsúfoltságot. Mit lát a füredi sofőr? A Balatont, az egész Tihanyi-félszigetet, erdőket, hegyeket, méregdrága nyaralókat, napsütést.


Az ország legszebb buszvégállomása nagyobb térképen való megjelenítése

Mindezek alapján megállapítottuk, hogy a balatonfüredi 1-es busz újtelepi végállomása az ország legszebb buszvégállomása. A Balatonszőlős felé vezető út mentén lévő egyszerű betonplacc és egy kis buszváró olyan panorámát kínál, hogy láthatjuk innen Balatonfüred újtelepi városrészét, a Balaton keleti medencéjének jelentős részét, a Tihanyi-félszigetet, a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkhoz tartozó erdőségeket, a távolban Aszófőt és Örvényest, és a Balaton nyugati medencéjének egy részét is. Íme, gyönyörködjön a tájban!

Ha ön úgy gondolja, van kihívója a Balaton térségében ennek a buszvégállomásnak (holmi megállót nem fogadunk ám el). írjon bátran erre az e-mail-címre! Külön örülünk a dokumentált (fotó vagy video) helyszíneknek!

Frissítés: Olvasőnktól megtudtuk, hogy az idei menetrendi változások értelmében sajnos már nem számít végállomásnak az említett újtelepi buszforduló. Az idei évtől azonban a legtöbb füredi buszjárat felcaplat idáig, egy gyors megállás után azonnal megfordul, és megy is lefelé. Olvasónk arra is felhívta a figyelmet, hogy a panorámát csodáló parkoló autósok miatt gyakran nem tudnak egyből megfordulni a buszok, amelyek így több perces késést is összeszednek emiatt. Tehát kérjük, ne parkoljanak olyan helyre, ami akadályozza a buszközlekedést!