Amikor az ember lebumlizik a Balatonra üdülni, tervei szerint az összes idegesítő nagyvárosi hülyeséget szeretné maga mögött hagyni. Azonban a rengeteg nyaraló miatt a Balaton egy nagyvárossá változik, így minden visszaköszön, ami miatt elmenekültünk a betondzsungelből. Az egyik ilyen irritáló dolog a fizető parkolás. Körülnéztünk a Balaton-part nagyobb városaiban, miként oldják meg a parkolást, milyen tarifák érvényesek ezen a nyáron és hogy úszhatjuk meg a tejelést.

Siófok – Kis séta vagy nagy lehúzás

A legtöbbet a déli part metropoliszának, Siófoknak a parkolási anomáliáiról lehet olvasni. Sok turista panaszkodik az áldatlan állapotokra, és arra, hogy a lehúzásról szól sok minden. A Balaton-parti Kft. üzemelteti a siófoki fizetős parkolókat, amik csak ünnepnapokon és december 31-én ingyenesek. Vannak továbbá csak a szezonban nyitva tartó fizetős parkolók, illetve egész éves parkolók, amikben viszont csak szezonon kívül ingyenes a várakozás. Személyautóknál szezonban 320 (azon kívül 160) forint a parkolási óradíj. Havi bérletet szezonban 12 ezer forintért válthatunk. Fizető helyen minimum 15 percet kell parkolni, fizetni forint érmével, chipes parkolókártyával vagy mobiltelefonnal lehet (de csak a 30-as hálózaton). Ha valaki Siófok-kártyát vált, azzal 80% kedvezményt is kaphat a parkolásból.

Siófoki kiskapu

Egyik munkatársunk panaszkodott és tippelt is Siófokkal kapcsolatban: "Siófok kivételével mindenhol tudtam a Balaton környékén mobilparkolni, ami elég kényelmes, ellenben Siófokon, ahol a legnagyobb volt a tömeg, állhattam sorba a sok külföldivel az automatához a 30 fokban. A mobil parkolás jó, ráadásul sehol sem volt túl drága. Siófokon viszont jóval drágább parkolni, mint a többi helyen, de ilyen boltok parkolóiban biztos meg lehet állni, meg szerintem a legtöbb balatoni településen a vízparttól néhány utcával beljebb levő mellékutcákban sem kell fizetni". És valóban, a Balaton-parton a legtutibb gratisz parkolóhelyek az áruházak parkolói, illetve a parttól relatíve távolabb eső mellékutcák. Így kis sétával megúszható a nagy lehúzás.

A városban a közterület-felügyelet ellenőrzi a parkolást, és helyezheti el a pesti nyelvben Mikulás-csomagnak becézett büntetéseket. Siófokon divat a kerékbilincs használata is: 20 perc türelmi idő leteltével helyezhetik fel a kocsira, és persze pénzért távolítják el. Bármilyen panasszal Siófok jegyzőjéhez kell fordulni. Erre a linkre kattintva elolvashatja a teljes parkolási szabályzatot, a fizető parkolók helyeit és a teljes díjszabást.

Balatonfüred – Parkoljon a piacon!

Az északi part legnagyobb városának a belvárosi területein kell fizetni a parkolásért. Itt is negyedóra a minimum várakozási idő, amit előre ki is kell fizetni. Az üzemeltető Probio zrt. Füreden is kijelölt egy kiemelt zónát, ahol egész évben fizetni kell a parkolásért, a maradék parkolókra ez csak a négyhónapos szezonra érvényes. Három díjövezet létezik: a II.-ben 140 forint egy óra, az I.-ben 240, a kiemeltben szezonban 500, szezonon kívül 260 forint a parkolás. Az éves bérletek árai 16 ezer forinttól kezdődnek. Ami még feltűnő, hogy a parkolási rendelet szerint mobiltelefonos parkolás nincs Balatonfüreden, holott tapasztalatunk szerint létezik a lehetőség.

Füreden jobban odafigyelt az önkormányzat arra, hogy nagyobb placcokon ingyenesen is elhelyezhessék az emberek az autókat. A grátiszparkolók legjelentősebbike a Huray utcai egykori piac területén lévő, de itt is igaz, hogy az áruházak és a pályaudvar parkolói is fizetés nélkül használhatók. Csalni viszont nem érdemes, a "kirívóan közösségellenes magatartást", tehát mindenféle parkolással sunyulást akár 50 ezer forintos bírsággal is sújthatnak.

A bérletekkel vigyázni kell, közülük több nem érvényes a Blaha Lujza utcai, a Kisfaludy utcai, valamint a 949 hrsz. alatti parkolókra. A teljes parkolási szabályzatot, fizetős parkolóhelyeket és díjszabást az alábbi linkre, majd ott a "6/2004. (II. 27.) rendelete a fizető parkolás szabályozásáról és a várakozás igénybevételének rendjéről" címre kattintva találja meg a listában.

Keszthely – Megeszközölhetik a szabálytalant

A nyugati medence legnagyobb városának látogatói örülhetnek, tavaly nyáron 15-30 százalékkal csökkentek a parkolási tarifák Keszthelyen. A kiemelt zónában szezonban 320 helyett 240 forintért lehet parkolni. Az I. zónában 240 helyett 200 forint lesz a parkolás, a II. zóna változatlan marad (160 forint). Egy óra parkolás továbbra is ingyenes a belvárosi, P1-es piaci tömbparkolóban. Mindezt a kereskedők kedvéért lépte meg a város, ami így 9 millió forintot bukik a honlapja szerint. Napijegyet is lehet váltani az adott zóna óradíjának ötszöröséért. Keszthely Kártyával pedig 50 százalék kedvezményre lehet szert tenni a parkolás során, illetve a városban is létezik feltölthető parkolókártya.

Több a VÜZ Kft. által üzemeltetett ún. tömbparkoló is létezik a városban. A P1-es parkolóban minden megkezdett félóra után kell fizetni (150 forint óránként a díj). A P2 Kastély és a P3 Vásár téri parkolótömbök is fizetősek (80 Ft/óra), de a P4-es a vasútállomásnál nem. A tömbparkolókat amúgy folyamatosan fejlesztik, az ott váltott jeggyel már a városnéző kisvasút is használható. Keszthelyen ünnepnapokon, illetve télen advent második szombatja és december 31. között abszolút nem kell fizetni a parkolásért. A legfőbb szankció Siófokhoz hasonlóan valószínűleg itt is a kerékbilincs, bár a rendelet csak "eszközt" emleget. A mobilos fizetés a városban is működik, ugyanaz a tarifája, mint automatás esetén. Hetijegyet is válthatunk zónafüggően 6-8000 forintért, havit pedig 10.500 és 21.000 közötti összegért. A keszthelyi parkolási rendeletet itt találja.

Tavaly nyár óta a fonyódi Vigadó téren és a Fürdő utcában is szednek parkolási díjat, de csak szezonban. Ennek óradíja 200 forint. A város parkolási rendeletéből az derült ki, hogy Balatonbogláron, a Platán soron, a Parti sétányon és a Vörösmarty téren kell fizetni a nyári szezonban, de olvasónktól megtudtuk, a fizetési kötelezettség már a múlté, a parkolás itt is ingyenes, és a szomszédos Balatonlellén is.

Érdemes még megemlíteni, hogy több Balaton-parti település határában ki van írva, hogy ingyenes a parkolás, érdemes ezt figyelni (így tesz például Csopak).

A cikk nem tartalmazza a felsorolt városok teljes parkolási szabályzatát, azokat a belinkelt weboldalakon tekintheti meg.