Az, hogy a balatoni szuvenírárusok portékájának nagy részét a népművészeti motívumos kerámiák, terítők és ruhák teszik ki, nem lep meg senkit. A külföldi turisták élnek-halnak az ilyen holmikért, de nemrég egy új vásárlóréteg is megjelent, hiszen a kalocsai minta annyira menő lett, hogy az már ciki. Természetesen a kereskedők is megérezték a változás népies, pénzszagú szelét, és most már nemcsak hímzett ingek, szoknyák és kötények kaphatóak, hanem egyszerű pólók, sőt, fürdőruhák is, mégpedig nem is annyira olcsón.

Persze a nők nemcsak a ruhákért és az értelmetlen csecsebecsékért rajongnak, hanem a kiegészítőkért is. Kész szerencse, hogy a balatonfüredi bazársoron annyi kalocsai mintával díszített táskát kapni, hogy csak na! Persze első blikkre nem éppen a legjobb minőségű anyagból készültek, de kit is érdekel ez, ha ott virít a hímzés. Még így is hosszabb a szavatossági ideje, mint egy I love Balaton feliratú strandtáskának, ami a következő nyaralásig biztosan a szekrény vagy a csomagtartó mélyén búslakodik majd. Az oldaltáskák ára egyébként 6 és 9 ezer forint között mozog, ami nem éppen olcsó. Ja, és telefontokok is vannak kicsit olcsóbban, ha esetleg valaki a teljes mintaharmóniára törekszik.

És ha mindez nem lenne elég, Tihanyban egy 10 perces giccsvadászatot rendeztünk, a mellékelt galériában megtekintheti, hogy milyen trófeákat gyűjtöttünk. Jó lesz, higgyék el!