Amint tavaly is tettük, idén is lelátogattunk a Balatontól mindössze 50 km-re fekvő Ozorára az egyhetes fesztivál utolsó napjaira. Ezúttal azonban több volt az izgalom, mint 2011-ben, tekintettel a csütörtöki razziára, aminek kapcsán pénteken a rendőrség azt mondta, vizsgálják, hogy fel tudják-e számolni a fesztivált. Hogy ez a fenyegetés a jövőre nézve mit jelent, azt egyelőre nem lehet tudni, a 2012-es Ozora mindenesetre a csütörtöki razziát leszámítva rendben lezajlott, de a zene egyébként a rendőrök jelenlétében sem állt le. A vasárnap az utolsó estéje az Ozora fesztiválnak, a látogatók zöme hétfőn indul haza.

Amikor pénteken megérkeztünk, az általunk megkérdezett fesztiválozóknak már csak távoli emlék volt a csütörtöki razzia, és meglepetéssel hallgatták, hogy ami odabent csak pár órára zavarta meg a hangulatot, arról egy nappal később a híradóban tudósítanak. Rendőrautókat szombaton is láttunk a fesztiválon, egyszer, három darabot, de nem tapasztaltuk, hogy ekkor bármi intézkedés történt volna, pedig történt, legalábbis az MTI alábbi, vasárnapi közleménye szerint. A csütörtöki esethez hasonló gépfegyveres akciók, pánikhangulat vagy tömeges menekülés-bujkálás a hétvégén nem volt, egyszerűen elhaladt három rendőrautó a fesztiválozók között, akiknek a szeme sem rebbent, mintha ez a világ legtermészetesebb dolga lenne (az is).

Még 16 embert állítottak elő

Újabb 16 embert állított elő a rendőrség az ozorai fesztiválon kábítószerrel visszaélés alapos gyanúja miatt, további egy embert idegenrendészeti őrizetbe vett, a korábbi razzián őrizetbe vettek pedig előzetesbe kerültek - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivői irodája vasárnap az MTI-vel.

A közlemény emlékeztet arra, hogy a fesztiválon augusztus 9-én, csütörtökön tartott rendőrségi razzián négy embert vettek őrizetbe, 39-et pedig előállítottak és kábítószergyanús anyagokat, kábítószer adagolásához, terjesztéséhez, fogyasztásához szükséges eszközöket foglaltak le. A rendezvényen az összehangolt akciót követően sem szűnt meg a rendőri ellenőrzés. Pénteken és szombaton „a drogfogyasztásról elhíresült fesztiválon" a hatóság újabb résztvevőket állított elő.

Az ellenőrzések során a rendőrség növényi törmelékeket, hasisgyantát és fehér porokat foglalt le, amelyek azonosítása folyamatban van. A közlemény szerint a bíróság vasárnap elrendelte a csütörtökön őrizetbe vett négy külföldi állampolgár előzetes letartóztatását. (MTI)

Az tény, hogy aki ott volt most a fesztiválon, tudja, hogy a csütörtöki és azt követő rendőri intézkedésekkel távolról sem sikerült Ozorát drogmentes rendezvénnyé tenni, dehát a Szigetet sem sikerült, pedig az már 20 éve ott van a főváros közepén.

Mi legyen Ozorával?

És persze az is tény, hogy távolról sem csak a tudatmódosító szereket használók járnak a goafesztiválra, a rengeteg kisgyerekes szülőn kívül például olyannal is találkoztunk a reggel 9-es közös jógaórán, aki alkoholt sem fogyaszt, nemhogy kábítószert. Mindezzel együtt békésen, de a folyamatos locsolás ellenére hatalmas porban zajlott a hétvége a térerővel és meleg vízzel nem rendelkező Ozorán, lett eszméletlenül sok nagyon rossz fotónk, ezek közül a 20 legvállalhatóbbat tekintheti meg a galériában. Idén új szervezők kezében van a fesztivál, ezzel együtt több és érdekesebb helyszín, díszlet és program volt, mint egy évvel ezelőtt. Hogy jövőre ebből mi és hogyan folytatódhat, az egyelőre kérdéses.