Már nyolcvanadik éve ülhetnek le Balatonfüred partmenti promenádjának, a Tagore sétánynak a fái alatt azok, akik egy jót akarnak borozni a Balaton-parton. Ahogy az lenni szokott, idén is megnyitott a Balatonfüredi Borhetek, amely rendezvény a füredi borvidék pincészeteinek borait mutatja be. A háromhetes dzsembori programokat is kínál, ezek nagy része este szokott lenni (itt találja őket részletesen).

A Vitorlás térről érkezve először elbizonytalanodhat az ember, jófelé jár-e, ugyanis csak pálinkásstandokkal találkozhat. Ezeket lassan felváltják a szokásos balatoni szuvenírbódék, majd amikor az egyszeri dán turista elbizonytalanodva megkérdezné: "where is the bor?" elkezdenek sorjázni a borbodegák. A legtöbb helyen kapható kimért, helyben fogyasztható bor, de persze palackokkal is készültek a pincészetek.

A füredi, csopaki, balatonszőlősi, szentantalfai, pécselyi, tihanyi és aszófői pincészetek boráraira persze előre fel kell készülni. Nem reprezentatív válogatásunk szerint egy deci dörgicsei olaszrizling 350 forint, egy palack 2500 forint, de láttunk balatoncsicsói juhfarkat 800/decis áron is. Összességében 250 forint/deci árnál olcsóbban nem jutunk borhoz itt, viszont még mustot is lehet lelni, ami munkatársunkban fel is keltette gyermekkori emlékeit, vett is magának egy flakonnal.

Borospoharat is vehetünk átlag 500 forintért. Ha a végén megéheznénk lehet kajálni is: grillezett tarját 600-as áron, májas hurkát 550-ért, egész süllőt 700-ért, persze mindet dekánként kell érteni. Van, ahol 250 forintért csapnak elénk egy szelet zsíros kenyeret hagymával.