Filmfesztivállal emlékeznek Bujtor Istvánra Balatonszemesen

MTI
2012.08.17. 13:00

Kétnapos filmfesztivállal emlékeznek Bujtor István színész-rendezőre Balatonszemesen augusztus 19-én és 20-án. Az idén harmadszor megrendezett filmes seregszemlén 21 filmet vetítenek le. A Nyármarasztó 2012 rendezvénysorozat keretében meghirdetett Bujtor István Filmfesztiválon barátok és tisztelők, a Bujtor-filmek rajongói emlékeznek "arra a nagyszerű emberre, akinek mindene volt a Balaton - meg a jókedv és vidámság" - írta rendezvényről az MTI-t tájékoztató közleményben a szervezők nevében a Magyar Versmondók Egyesülete.

A seregszemlére  olyan kisjátékfilmekkel neveztek független filmes alkotók, amelyek Bujtor István szellemi örökségét vállalva elsősorban a vidámság, a könnyedség és a humor jegyében készültek.  A versenyprogram zsűrijében Dékány István filmrendező, Kalász József rendező, a Magyar Független Film és Video Szövetség  elnökségi tagja és Kiss László versrendező, a Magyar Versmondók Egyesülete és a Latinovits Alapítvány kuratóriumának elnöke foglal helyet.

A rendezvény vasárnap 10 órakor kezdődő megnyitójára, és azt követő vetítésekre a Bujdosó pincébe várják az érdeklődőket, hétfőn 13 órakor a díjakat átadó testvér, az alkotótársként is Bujtorral együtt dolgozó Frenreisz Károly zeneszerzővel, a legendás Locomotiv GT alapítójával találkozhat a közönség a harmadik testvérről, Latinovits Zoltánról elnevezett Művelődési Házban.

A fesztivál zárásaként aznap este 21 órakor a Kertmoziban levetítik A pogány Madonnát, melyben a rendőrnyomozó Ötvös Csöpi alakjában Bujtor István is jelen lesz. A film érdekessége, hogy ezzel ő indította el a magyar akciófilmek sorozatát. A három évvel ezelőtt, 67 éves korában elhunyt színész-rendező, forgatókönyvíró, producer négy évtizedes pályafutása alatt játszott Győrben, a József Attila Színházban, Pécsett, a Vígszínházban, volt a Mafilm társulatának tagja, ezután Székesfehérvárhoz kötötte szerződés, 2007-től haláláig pedig a veszprémi Petőfi Színház igazgatója volt. Bujtor István számos nagysikerű filmben szerepelt, de talán legnagyobb sikerét a magyar Piedone, Ötvös Csöpi megszemélyesítőjeként aratta. Az ötletet az adta, hogy annak idején Bud Spencer, a népszerű Piedone-sorozat főszereplője, akinek ő kölcsönözte a magyar hangját, egy találkozásuk alkalmával felvetette a színésznek, ő is lehetne egy ilyen sorozat főszereplője. Az ötletet 1980-ban valósította meg.

Az Ötvös Csöpi-sorozat darabjai igazi közönségfilmek, itthon több mint egymillió nézőjük volt, és bemutatták őket Nyugat-Európa csaknem valamennyi televíziójában is. Nem véletlen, hogy Bujtor István ezeknek a filmeknek a helyszínéül a Balatont és környékét választotta. Így csempészte be alkotásaiba kedvenc hobbiját, a vitorlázást, amelyben hatszoros magyar bajnoknak mondhatta magát. Bujtor István 2009. szeptember 25-én hunyt el. Balatonszemesen temették el, bátyja, Latinovits Zoltán mellé.