Látássérültek biciklizik körbe a Balatont

2012.08.17. 10:56

Idén másodszorra rendezik meg a Mozdulj! Egyesület közreműködésével azt a különleges Balaton körüli biciklitúrát augusztus 17-től, melyen látássérült és látó természetbarátok indulnak útra. A hosszú hétvégére tervezett háromnapos kirándulás alatt a sok kilométer letekerése mellett rengeteg programok is várják a biciklistákat.

„Tavaly 24 fővel indult el a túra, idénre megszaporodtunk: 35-en állunk a majd 200 kilométeres táv elé. 11 látássérült barátunk egy-egy tandembiciklivel indul útra, a többiek mind kísérők, segítők és persze a szervezők. A csapat szinte teljesen kicserélődött, csupán 2 olyan sérült jön velünk, aki már tavaly is letekerte a távot, a többiekkel ott fogunk megismerkedni. Remek lehetőség ez új kapcsolatok, sőt barátságok kialakítására, ráadásul látók és vakok megismerkedhetnek a másik fél világával” – mondta dr. Tálos Marianna, a Mozdulj! Egyesület elnöke.

csoportkép

A hétvége azonban nem csak a bicikliről szól: a Balaton körüli városok szervezetten várják a csoportot. "A biciklizés mellett rengeteg programon részt fogunk venni. Balatonlellén és Almádin tavaly ültettünk fákat, ezeket idén is meglátogatjuk, és a polgármesterek társaságában díszszalagokkal emlékezünk meg a tavalyi túrára. A Lelle közelében található borospincékben megismerkedünk a környék kiváló italaival, és az almádi borfesztivál programjába is bekapcsolódunk. Ezen kívül tervezünk strandolást is, sőt, a keszthelyi fürdőben a helyi vakok képviselői várnak minket, ugyanitt a környék nevezetességét, a Festetics-kastélyt is megnézzük. Augusztus 20-án pedig – a tavalyihoz hasonlóan – a tihanyi apátságba látogatunk, ahol az apát megáldja a biciklistákat” – mondta el dr. Tálos Marianna.