Az állományszabályozó vadászatnak köszönhetően jelentősen csökken a vaddisznók száma a megyében – tájékoztatta a Veszprém megyei kormányhivatal az MTI-t.
Elszaporodtak a vaddisznók a Balaton északi partján: előfordult, hogy a vaddisznó strandra tévedt be, a part mentén lakók pedig folyamatosan panaszkodnak arra, hogy a vaddisznó kárt tesz a szőlőkben és a kertekben.
A Veszprém Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatósága vadászati és halászati osztálya ezért erre a vadászati évre (március 1. – február 28. között) 9996 vaddisznó kilövését írta elő, amiből augusztus 1-ig közel 4000-et teljesítettek is – közölte Hárshegyi Márk, az osztály vezetője.
A megyében a becsült állomány mintegy 6 ezres, de a vaddisznó szaporaságára jellemző, hogy egy-egy ciklusban 100 százalékosan képes a reprodukcióra.
A 40 százalékos aránnyal az osztályvezető elégedett, mivel a vaddisznó kiemelt vadászati szezonja november és január között van, és ezen időszakban tartják a nagy terítékű társas vadászatokat, vaddisznóhajtásokat is.
A Balaton-partra az osztály 1326 vaddisznó kilövését írta elő, amiből 702-őt elejtettek. Balatonalmádi, Felsőörs, Révfülöp, Ábrahámhegy térségében – ahonnan a legtöbb panasz érkezett a vaddisznókár miatt – 476 vaddisznó kilövését irányozták elő, amiből 286 teljesült. Az osztály adatai szerint Révfülöp belterületén, egy hathektáros bekerített üdülőterületen, négy hét alatt, 23 vaddisznót fogtak be élve.
A Balaton-felvidéki Nemzeti Park számára Badacsony és Tihany térségében 40-40 vaddisznó volt az éves előírás, amit az igazgatóság már teljesített, nagyobb részét kilövéssel, a másik részét csapdákkal.
A vaddisznóállomány ritkítását indokolja az is, hogy tavaly a vadkárok miatt a vadászatra jogosultak kétszázmillió forintot fizettek ki – hívta fel a figyelmet Hárshegyi Márk.