Szemetes a Balaton északi partja

2012.09.05. 13:22

Zamárdiban és Kőröshegyen bevezették a kötelező szőlőhegyi szemétszállítást, Szántódon az önkormányzat dolgozói szállítási napokon nemcsak az el nem vitt „szabványtalan” zsákokat gyűjtik össze, hogy ne csúfítsák a települést, hanem újabban a kukákat is beteszik a kapun belülre – írja a Sonline.hu.

A Balaton déli partján jobban működik a „hulladékrendszer”, mint északon, ahol súlyos problémák vannak a szelektív gyűjtéssel is. "Balaton-parti, idegenforgalomból élő településként nem hagyhatjuk, hogy akár csak egyetlen napra is elöntsön bennünket a szemét. A hétfői szállítási napokon az önkormányzat munkásai felkerekednek és végigjárják a község utcáit, hogy összeszedjék az el nem vitt zsákokat. Sokan vannak ugyanis, akik ilyen-olyan zsákban teszik ki hulladékukat, amit azonban a szolgáltató nem szállít el. Nemrég a megyei kormányhivataltól kaptunk egy állásfoglalást, miszerint a kommunális, azaz háztartási hulladék zsákban nem helyezhető ki, csak kukában. Nem vitatkozunk, ehhez tartjuk magunkat, a zsákokat pedig bevisszük az önkormányzat konténerébe és hetente elszállíttatjuk. Természetesen pluszpénzért, sok százezer forintunkba kerül ez évente. De nem hagyhatjuk, hogy a falunk ne legyen rendezett" – mondta a Sonline.hu-nak Dolgos János szántódi polgármester.

Olyan kirívó esetekkel ma már nemigen találkozik a szolgáltató AVE Zöldfok Zrt., mint a veszprémi VKSZ Zrt., melynek hulladékgazdálkodási üzemében nemcsak plüssmackó és horgászháló kerül elő a műanyag palackos frakcióból, hanem még döglött macska is. Az északi parti önkormányzatok maguk próbálnak gondoskodni arról, hogy ne borítsa el szemét a Balaton-felvidéket, Csopakon is a polgármesteri hivatal kisteherautója járja az utcákat, hogy a szelektív gyűjtőhelyekről összeszedje a zsákokban odatett, vagy éppen szétszórt kommunális hulladékot.

Balatonedericsen egyesek a buszmegállók kis szeméttárolóiba próbálják belegyömöszölni a százhúsz literes zsákot, ahonnan az önkormányzati dolgozók a hivatali konténerbe „mentik” a szemetet. A Balatonfelvidéki Nemzeti Parkban sokszor vendéglátóipari hulladékot és építési törmeléket találnak a természetvédelmi őrök, de hiába fényképezik, dokumentálják a lerakott hulladékot, csak tettenérés esetén lehet büntetni.