Balatonfüreden állítanak szobrot Bujtor Istvánnak, aki 2009-ban hunyt el - írja a szeretlekmagyarorszag.hu.  A szobor vitorlázás közben ábrázolja a színészt, hisz mind filmjeiben, mind magánéletében ez volt az egyik kedvenc sportja.  A szobor a Vitorlás téren, a tó partján, a móló előtt állítják fel, amennyire csak lehet, közel a vízhez.A szobrot május 5-én, vasárnap avatják fel, és várhatóan a város egyik új turisztikai látványossága lesz

"Ott ül majd a parton, mögötte a vízzel, mellé lehet ülni a csónakba, - a szobor szinte felkínálja a kontaktust. Rendkívül közvetlen, nyitott személyiség volt, áradt belőle a természetesség, így ez a megoldás adta magát –nyilatkzota a balatonfured.hu-nak Farkas Ádám Munkácsy-díjas szobrász, a mű alkotója.

Bujtor István több filmet is forgatott a Balaton-felvidéken, legfőképp Balatonfüreden és Tihanyban, amelyekben Ötvös Csöpiként játssza a főszerepet Kern Andrással, vagyis Kardos dokival. A sorozat legutolsó darabját, A szerencse fiát 2007-ben vették fel ugyancsak Tihany és Balatonfüred környékén, és 2008-ban mutatták be. Bujtor István 2007-től a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója volt. Balatonszemes egyébként tavaly szintén emlékművet szentelt Bujtornak: az ottaniak filmfesztivált rendeztek a színésznek.