319 féle bort lehet kóstolni Füreden

MTI
2013.05.27. 12:54

Több mint háromszáz mintát neveztek a Balatonfüreden hétfőn megkezdődött országos borversenyre. A 101 borászat részvételével tartó verseny két napig tart. Az országos megmérettetés, amelyen szigorú elbírálás alá esnek a borok, jó ugródeszka a borászoknak a nemzetközi versenyekhez - mondta Marcinkó Ferenc, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke a XXXIV. Országos Borverseny hétfői megnyitóján. Az esemény szervezésében részt vett a Magyar Bor Akadémia, a Budapesti Corvinus Egyetem borászati tanszéke és a Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft. is.

Varga Zoltán, a Balatonfüred-Csopaki Borvidéki Hegyközségi Tanács elnöke felidézte, hogy 35 évvel ezelőtt rendeztek utoljára országos borversenyt Balatonfüreden. Kállay Miklós, a borverseny elnöke arról beszélt, hogy bort csak jókedvűen lehet bírálni, és arra kérte a bírálókat, vizsgálják meg a minták negatív tulajdonságait is, vegyék azokat figyelembe, "de ne azokat keressék". Kállay aki reményét fejezte ki, hogy a kétnapos esemény hozzájárul a magyar borba vetett hit megerősítéséhez is.

Háry Lenke, Balatonfüred alpolgármestere azt emelte ki, hogy a település büszke a boraira, valamint A bor nemzetközi városa címére. Örömét fejezte ki, hogy az országos megmérettetésen negyven környékbeli borász vesz részt. Az országos borversenyre 101 borászat 319 mintával nevezett be, ebből 128 fehér, 35 rozé, 120 vörös, 15 szénsavas, 10 késői, 11 tokaji bor. A legtöbb minta - negyven - a Balatonfüredi-Csopaki Borvidékről érkezett, aztán a szekszárdi következik 36-tal, a villányi 30-cal, majd az egri 26-tal.