"Újra itt a nyár, és meleg az idő" – dalolja a kissé idegesítő magas hang, de végül is igaza van. Az első nyári hétvége ugyanis most köszönt be a Balatonon, így össze is szedtük, hova tud elmenni, ha ijjaj, úgy élvezi ön a strandot, vagy ijjaj nem.

Ha bírja a hőt

Kevésbé fa alá húzódós program a Fehér Szalag vitorlásverseny, amit szombaton rendeznek meg Balatonfüreden (pontosabban itt lesz a rajt és a cél). Nemcsak a hagyományos tókerülő szám rajtja miatt érdemes leruccanni Füredre, hanem a Classic Round, azaz az 1945 előtt épített oldtimer hajók futama miatt is. Bővebb információ a versenyről itt.

Balatonman Triatlon Fesztivált rendeznek immár másodszorra Füreden. A rendezvényt prémiumkategóriásként jellemzik a ProgramTurizmus.hu-n, ugyanakkor nem a brutál nevezési díjak miatt az. Tavaly a Sun City nevű szórakoztatóközpontból indult a verseny, ami idénre már a Magyar Középtávú Országos Bajnokságnak is otthont ad. Tavaly 1500 néző ment ki , jó bulinak ígérkezik drukkolni.

Ennél is nagyobb buli kezdődött el csütörtökön Balatonkenesén, ugyanis a Közgáz Évzáró Fesztivált tartják itt. Alapvetően egykori és jelenlegi közgázosokat várnak, de mindenkinek nagy parti lesz ez, ahol fellép Majka, a Brains, a Carbonfools, Karmatronic, Dévényi Tibi bácsi, Revolution, Muzzaik, Lofti Begi, Dj Nash és Dj TLA. Aki nem akar TLA-ra szeletelni, annak "szakmai előadások, klasszikus- és extrém sportversenyek, vízi aktivitások" is rendelkezésére állnak majd – olvasható a ProgramTurizmuson.

A Magyar Nemzeti Parkok Hetén a Balaton-felvidéki Nemzeti Park is felpörgette a programokat. A hét eleje óta, minden nap más településen zajló programsorozat szombati állomása Somlóvásárhely lesz (kissé ugyan messze a tótól), itt egy ötórás "Ezerjó túra a Somlón" nevű túrával emlékezhetünk meg a hegyről. Vasárnap Szentgálon megismerkedhetünk a Bakony-Balaton Geopark értékeivel, be lehet merészkedni a Szentgáli-kőlikba. Két kemény megkötés van: szerdáig kellett jelentkezni, és overall szükséges.

Ha menekül a tűző nap elől

Ugyan nem pont a Balaton partján, hanem egy nagyobb köpésre innen lesz, de Veszprémben most rendezik a hétvégén a Kabóciádé Családi Fesztivált. A helyszín az Óváros tér és a Tűztorony udvar, tematikailag pedig egy gyerekmatinére számítsunk sok-sok bábbal és bábelőadással. "Számos vendégelőadással, új játékokkal várjuk az érdeklődőket, és születésnapi meglepetésekkel is készülünk" – ajánlja magát a fesztivál az IrányMagyarország.hu-n.

Balatonfüred a táncot pörgeti meg a hétvégén: a jubileumi X. Nemzetközi Sirály Táncfesztivállal ágyaznak meg a távoli Anna-bálnak, ez már csütörtökön elkezdődött és szombatig tart. Gyermek, ifjúsági és felnőtt kategóriákban versenyeznek majd a tánccsoportok, lesz balett, hastánc, disco, hip-hop stb., szombaton pedig parádés zárónapi gálán mutatják be a győztes produkciókat.

A déli parton a Földvári Napok ígérkezik nagy bulinak. A péntektől vasárnapig tartó városünnep helyszínei a templom, a Kvassay sétány, a közösségi ház és a kikötő lesznek. Tartanak ünnepélyes hajóavatást, mindenféle koncertet, Wolf Kati is fellép és emlékfutást is rendeznek.

Továbbra is tart a BorBarangolás Badacsonyban. Február óta (és június 22-ig) badacsonyi borászok kalauzolják az érdeklődőket a hegyoldalon, és levezetik őket a Badacsony tárnáiba bort kóstoltatni. Ehhez jó kaja és hangulatos zene is társul.