Amikor lejöttünk erre a balatoni extrém túrára, nem gondoltuk, hogy azért ez az életveszélyességig extrém lesz, maximum hogy egy picit keményebb egy lángosozós-sörözős-héderelős tekerésnél. De a hőségriadó, és a belőtt dimbes-dombos Füred-Keszthely útvonal egyenesen gyilkossá tette azt. Az embert ekkor már nem érdekelte, hogy mennyiért és hol kap vizet, csak kapjon.

A füredi Brázay Kalandparton nyitottunk, ami egész családias és marha jókat lehet itt csúszkálni a köteleken, a lombkoronaszinten, csak a karabinerek kopását kellett megelőznünk. A Berzsenyi-forrás gyors letesztelése után megnéztük a halódónak tűnő Bringaparkot, amit valóban felvert már a gyom. Kiderült, a menetrendszerinti augusztus 23-i Balaton Bike Festre megnyitnak és a triál és dirt pályák mellé egy ún. pump tracket is építenek (tervben van egy kalandpark is). Ellátogattunk a tihanyi Kalandszigetre, ami a hegyoldalba, a fákra épült ulrabiztonságos kalandpark, sok pályával, és egy saját bejáratú talajvizes mocsárral. Tiroli csúszka itt is van, na meg több nehézségi fok, és a bónusz: rengeteg árnyék.

Ezután végleg nekilódultunk, Zánkáig, az Új Nemzedék Központig meg sem állva. Itt a volt úttörőváros tetején, némileg eldugva áll a nap utolsó kalandparkja, a Zánkaland. Itt airsofttal is lehet lövöldözni a közel 100 fától fáig tartó akadályt felvonultató kalandpályarendszer mellett, de van falmászás és íjászat is. A vendégeket a kánikula elriasztotta innen, pedig sok árnyék és néhány szúnyog is kedvére tehet az embernek.

Zánkától elindulva elhatároztuk, hogy meg kell döglenünk. Csak Révfülöpön álltunk meg ebédelni 16:00-kor, és Badacsonyra érve már sík terepen is lihegtünk, nemhogy a sok kaptató egyikén-másikán. Hála a kerékpárutakat tervező Szakembereknek, legalább négyszer mentünk rossz irányba a rossz kitáblázottság miatt, de csak elértük Szigligetet. Innentől jött a Lesence völgye, ami egy tűző napos, árnyékmentes több kilométeres egyenes szakasz volt, maga a halál. Aztán Ederics, Györök, Vonyarc és Gyenesdiás. Idáig jutottunk, és hála Zolinak, a diási strand büfésének, az ételbár udvarán letáborozhattunk. Innen nem verhet ki a polgárőr – indokolta, mi pedig egy békesör után befeküdtünk a forró sátorba, és durmoltunk.