Ahhoz képest, hogy mennyire rétegsportág, egészen sok golfpálya van Magyarországon, a Balaton partjára is jutott egy. Balatongyörökön található a Golfclub Imperial Balaton, ahol a legtöbb pályához hasonlóan az is üthet néhányat, aki egyáltalán nem tud golfozni.

Ragyogó, napsütéses időben egyáltalán nem ajánlanánk a golfpályán bénázást azoknak, akik nem ismerik, kedvelik a sportot, de egy kicsit esős, felhős napra ideális választás lehet. Valójában egyáltalán nem drága, és legalább nem az a megszokott elfoglaltság a Balaton partján.

Azok, akik nem tudnak, és nem is akarnak végigszenvedni egy 18 lyukas pályán, három módon golfozhatnak, és ezek szerintünk sokkal szórakoztatóbbak, mint végigkomolykodni egy egész meccset sok ezer forintért. A pályán van úgynevezett driving, putting és chipping range. Ezek olyan területeket jelentenek, ahol bizonyos mozdulatokat lehet gyakorolni. A driving során a kezdőütésekkel próbálkozhatunk, a cél minél messzebre ütni a labdát, a puttingnál az a lényeg, hogy viszonylag közelről betaláljunk a labdával a lyukba, a chipping nagyjából ugyanaz, mint a driving, csak másfajta ütővel kell ütni, amivel nem lehet akkorát ütni, mint a legnagyobbal. Nyilván megszólnak majd a profi golfozók, de laikusoknak nagyjából ennyi a lényeg, illetve, hogy nyilván a driving range-et kell kipróbálni.

Egy kosár labda 800 forint, ez kb. 20-25 labdát jelent. Ha az ember nem golfozik, akkor igazából egészen fárasztó tud lenni az ütögetés, kb. két kosár után már érezhető, hogy annak ellenére átmozgattuk a testünk, hogy leginkább egy helyben állunk. Két kosár labdát társaságtól függően félóra alatt lehet kényelmesen elütögetni. Ha az embernek nincs ütője (miért lenne?), akkor 500 forintért lehet bérelni darabját. A legolcsóbb ütők is nagyjából tízezer forintba kerülnek, úgyhogy jó sokszor el lehet menni ütögetni a pályára, mire megéri venni egy saját ütőt.

Amikor kipróbáltuk a györöki pályát, az ütőtartás és az ütőpozíció alapjaival nagyjából tisztában voltunk, ennek ellenére távozáskor egy, a pályára érkező német golfozó jól kinevetett bennünket, és azonnal edzőhöz küldött. Ha komolyan gondolja az ütögetést, legalább egyszer mindenképpen érdemes edzőt bérelnie. Ehhez már rá kell szánni néhány ezer forint pluszpénzt a szórakozásra, de utána például tudni fogja, hogyan kell igazából elütni a labdát.

Az átlagos pénztárcához mérve az ütögetésen túl minden meglehetősen drága a pályán, ezért készüljenek fel arra, hogy ha itt akarnak enni, inni, akkor az a balatoni lehúzós áraknál kicsit magasabb árakon lesz.

A táj egyébként nagyon szép, amikor a driving range-en ütöget, akkor a Balaton-felvidék dombjait nézheti közben, ha pedig elég rutinos ahhoz, hogy bevállaljon egy teljes pályát nagyjából tízezer forintért, akkor a Balatonban is gyönyörködhet.

A Balaton környékén Balatonudvariban is van egy golfpálya, ez a balatongyörökinél valamivel drágább.