Hévízre alapvetően idősek járnak, ráadásul leginkább oroszok és németek. Ezek nem afféle sztereotípiák, a településen az élet megáll nagyjából este hétkor, az üzleteken pedig németül és oroszul szerepelnek a feliratok a magyar mellett. Ennek ellenére az Európa-szerte népszerű fürdőváros a fiataloknak is érdekes lehet, csak nem sokáig.

A hévízi gyógyfürdő tava állandó 30-33 fokos hőmérsékletével télen nyáron megbízható terep a fürdésre, így nyáron, ha esős, hűvös az idő, akkor is lehet itt pancsolni kicsit, ha a Balaton ehhez nem megfelelő. A belépők nem olcsók, de nem olyan tragikusan drágák, mint amire az ember számítana. A tófürdő minden nap 8-tól este hétig van nyitva a nyári szezonban, az egész napos jegy 3900, de ha délután ötkor érkezik, akkor a spéci, kétórás jeggyel már 1600-ért is bemehet.

A tófürdő az a hely, ahol egyrészt magyarokkal, másrészt fiatalokkal alig fog találkozni, nem ez az ideális terep a pasizásra, csajozásra. Viszont nagyon szórakoztató érzés olyan helyen mozogni, ahol az egyébként általában technikai kihívásokkal szembesülő idősek sokkal rutinosabban használnak mindent, mint a fiatalok, legyen szó akár arról, hogy hogyan kell kinyitni a szekrényt, vagy arról, hogy melyek a legjobb pontok a fürdő területén.

Arra készüljünk fel, hogy a fürdőben szinte mindenért fizetni kell a belépőn felül is, például azokért a gumibelsőkért is, amik nagyon hasznosak, ha az ember huzamosabb ideig a vízben szeretne tartózkodni. Egy belső bérlése 600 forint, de kell érte adni ezer forint letétet is. Mivel a tó igen mély, és nincsenek csak kapaszkodók a vízben, ezért egy idő után elég fárasztóvá válik a pihenés. Az embernek folyamatosan tempóznia kell, nagyon kevés helyen tudja lerakni a lábát. A töba a közepén lehet bemenni, ezért egyből mély a víz. A tó közepére felhúzott fogadóépület viszont nagyon ötletes, az egésznek pedig kellemes sci-fi hangulata van amiatt, hogy a vízbe érkezők úgy rajzanak ki az épület alól a tóba, mint az űrlények a Föld közelébe érkező anyahajójukról.

Ha elfáradtunk az úszkálásban, akkor leheveredhetünk a fogadótérben kirakott nyugágyakra, de érdemesebb még a teljes elfáradás előtt beúszni az épületbe. Egyrészt itt még kellemesebb hőmérsékletű a víz, mint kint, másrészt ha türelmesek vagyunk masszíroztathatjuk is magunkat.

Ehhez az kell, hogy beálljunk a sor végére, ami egy fémkorláthoz vezet, ami fölött kis harangikonok vannak. Néhány percenként megszólal a Big Ben jellegzetes szignálja, ekkor mindenki egy táblányit odébblép, így tették állandóva a mozgást, és akadályozták meg, hogy néhánya kisajátítsák a masszírozókat. Elég sokat, legalább negyed óra, húsz percet álltunk sorban, mire elértük a fúvókákat, amikkel szép lassan bokától nyakig megmasszíroztathatjuk magunkat, és azt kell mondanunk, megéri a dolog.

Egyre figyeljenek oda, hogy a fürdőben hétkor eldobják a munkát! Megszólal az óra, és egy másodperccel később már ki is kapcsol a masszirozó, aztán pedig sietni kell az öltözéssel, mert fél nyolckor bezár az egész épület. Vacsorázásra sajnos nincs sok lehetőség, mert a Hévízen pihenő idősek nagy része a szállodákban vacsorázik, ráadásul nem is azok a partyarcok, ezért élet inkább a délutáni órákban van Hévízen, kevés a teraszos étterem, ahol esetleg be lehetne dobni valamit gyorsan a fürdő zárása után.