Ha Keszthelyen járunk, a felnőtteknek, szülőknek egy csomó jó kikapcsolódási lehetőség van. Lehet andalogni a Balaton partján, megnézni a Festetics-kastélyt, ücsörögni a gondosan rendben tartott parkjában, meginni a sétálóutcában vagy valamit.

A fiatalabb korosztály figyelmét, különösen egy családi nyaralás keretében viszont kifejezetten nehéz lekötni. Különösen azokét a kamaszokét, akik még a szülőkkel együtt nyaralnak, viszont még nem érdeklik őket azok a dolgok, amik esetleg a szüleiket. Nekik találták ki a keszthelyi bulvármúzeumokat. Nem lehet máshogy nevezni ezeket a felnőtteknek egyenként 600 forintért, összesen, gyűjtőjeggyel pedig 2000-ért látogatható helyeket. Mindegyik helyszín nagyjából tíz percet érdemel az ember figyelméből, de mivel összesen hét is van, ezért egy órára lefoglalhatjuk ezekkel a fiatalokat, amíg mondjuk a szülők megnézik a kastélyt. Így senkinek sem lesz tortúra a nyaralás.

A múzeumokat ugyanazok üzemeltetik, akik az erotikus panoptikumot, ami nem kifejezetten gyerekbarát, sőt, de a többi vállalkozásukat azért a fiatalabb korosztálynak is érdekes lehet, ráadásul a legtöbb Keszthely belvárosában, a sétálóutcában van, így nem is kell sokat mászkálni értük.

Mi a kínálatból a Horrárium és Kínzó Múzeumot néztük meg, amiben viaszbábukkal szemléltektnek mindenféle kivégzési módszereket a karóba húzástól a villamosszékig. Elég plasztikusak az ábrázolások, ezért gyengébb idegzetű fiataloknak nem ajánlott, de ha a gyerek látott már akciófilmet, valószínűleg ezen sem fog kiborulni.

Ezen felül megnézhetik még a tömbjeggyel a Babamúzeumot, a Játékmúzeumot, egy Történelmi Panoptikumot, a Nosztalgia és Giccs Múzeumot, a Csigaparlamentet, amiben a magyar parlament tengeri csigákból épített mása látható. Az Erotikus Panoptikumba 16 éven felülieket engednek csak be, a jeggyel megnézhető Csillagvár pedig nem Keszthelyen, hanem Balatonszentgyörgyön van.

Ezektől a múzeumoktól életreszóló élményt várni erős túlzás, szerencsére nem is úgy árazták őket, hogy ezért panaszkodni lehessen. Arra mindenképpen jók, hogy lefoglalják a gyerekeket, ha már nincs jobb ötletünk, és talán duzzogni sem fognak, hogy a Festetics-kastély egyébként valóban gyönyörű termeire kell rácsodálkozniuk, hogy azok milyen szépek.