Nemrég személyesen csodálhattuk meg Balatonboglár felújított Gömbkilátóját, és felmerült bennünk, hogy ez nemcsak a Balaton leginkább hightech panormaplacca, hanem egészében a legmenőbb. Úgy döntöttünk az igazságosság elve mentén, olvasóinkkal szavaztatjuk meg, valóban így van-e, avagy találni Kenesétől Zamárdiig jobb kilátóépületet.

Akarattyától kezdve egy magaspart jellemzi a tavat Keneséig, innentől pedig Keszthelyig végig hegyvidék övezi a riviérát. Emiatt minden hegyről sé dombról pazar kilátás nyílik a tóra, sőt az uralgó magaslatokra mindenféle stílusban kilátókat is felhúztak az évtizedek során.

Néhány hegyet azért a déli szektorba is szórt a jóisten, így Fonyódon rögtön kettő kilátót találni, de Balatonboglár és Zamárdi is büszkélkedhet eggyel-eggyel. A természetes panorámapontokat nem vettük bele a listába, így például a tihanyi apátság melletti kilátópont is kimaradt. Nézze végig a galériát, olvassa el a kilátók tömörített történetét, görgessen a galéria alá és szavazza meg, melyik a kedvence!

(Mindössze két kilátóról nem tudtunk szabályosan felhasználható képet szerezni. A csopaki Endrődi Sándor-kilátót itt nézheti meg, a vonyarcvashegyi Kitaibel Pál-kilátót pedig ide kattintva.

Melyik a legmenőbb kilátó?