A fürdőzőket fenyegető veszélyekre figyelmeztetett a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK), az Országos Mentőszolgálat, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. és a Magyar Fürdőszövetség keddi közös sajtótájékoztatóján. A tanácsok persze azok számára is hasznosak lehetnek, akik nem Budapesten strandolnak, hanem a Balaton partján. Részletek a hajtás után!

Oláh László, a BRFK bűnmegelőzési osztályának vezetője arról beszélt, hogyan lehet megelőzni a a strandokon gyakori lopásokat. Nem tanácsos értékmegőrzőnek használni sem az autót, sem pedig a leterített törülközőt, hiszen a tolvajok mindkét esetben könnyedén kifigyelhetik, hogy a strandolók hová rejtették értékeiket - mondta, hozzátéve, a pénzt, az iratokat érdemes értékmegőrzőkben elhelyezni, ahogy azt már a Díványon is olvashatták.

Győrfi Pál, a mentőszolgálat szóvivője a fővárosi Római strandfürdőben tartott tájékoztatón pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy sokkal biztonságosabb kiépített strandon fürdőzni, mint természetes vizekben. Mint mondta, a tavak, bányatavak, folyók vizének hőmérséklete kiszámíthatatlan, a folyók, tavak medre egyenetlen, veszélyes lehet a víz sodrása, és nincsenek szakképzett emberek, akik szükség esetén elsősegélyt nyújtanak. A szóvivő elmondta: gyakran előfordul, hogy a strandolók a napon felhevült testtel ugranak a hideg vízbe. Ilyenkor leállhat a szívműködés, és a vérkeringés helyreállítására mindössze négy perc áll rendelkezésre. Ezért nem lehet a mentők kiérkezésére várni, azonnal meg kell kezdeni az újraélesztést, amire azonban egy bányatónál nagyon csekély az esély.

A Balatonnál azonban más a helyzet, július 1. és augusztus 22. között  ugyanis a Magyar Vöröskereszt közel háromszáz önkéntes elsősegélynyújtója teljesít idén szolgálatot a tó 12 településének 19 strandján. A programban részvevők minden nap délelőtt 10 és este 6 óra között látják el a strandokon a vízben és a vízparton szerzett sérüléseket. Minden állomáshelyükön lesz idén defibrillátor, amelyekből hatot a Vöröskereszt, a többit a helyi önkormányzatok biztosítják.

A Vöröskereszt idén 7. alkalommal indította el a Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálatát - írja az MTI . Kardos István főigazgató a szervezet balatonlellei, bemutatókkal egybekötött szezonnyitó sajtótájékoztatóján elmondta, igény és önkéntes is lenne több, így a szponzoroktól kapott támogatás és az önkormányzatok teherbíró képessége szab határt annak, hogy egy-egy szezonban hány településen és strandon tudnak biztosítani szolgálatot. A szervezet fiataljai 2007 óta több mint 20 ezer sérülést láttak el, négy esetben pedig életmentő beavatkozást hajtottak végre.