Nehéz megmondani, hogy milyen a Balaton partvonalának ideális építkezési stílusa, de talán azt egyszerűbb, hogy milyen nem. Döntsön, melyik építészeti vadhajtást tüntetné el végleg a magyar tenger partjáról!

Mi tűnjön el?

Valószínűleg kevesen vannak, akiknek ha azt mondjuk, balatoni épületek, akkor nem a hatalmas, a rendszerváltás előttről ittragadt betonhotelek, vagy a szintén a rendszerváltás előtt épült, unalmasan csúnya nyaralók jutnak az eszébe. Aztán, ha továbbgondolunk, akkor általában jönnek az elrettentő giccsek. De van a Balaton partvonalának építészeti hagyománya? Van, ami nem illik bele a tó körül kialakult káoszba? Azt szokták mondani, hogy a mediterrán partvonal nemcsak azért nagyon szép, mert eleve mennyire szép a természeti környezet, hanem azért is, mert az épületek nagyjából egységes stílusban, színekkel épültek.

A Balatonnál ez fel sem merül, sőt, az is elképzelhető, hogy a Balaton saját stílusa éppen az, hogy nincs neki, és olyan, mint egy rendes karácsonyfa: iszonyatosan kaotikusan ronda a sok ráaggatott egymással egyáltalán nem harmonizáló dísztől, mégis nagyon szeretjük, mert mindegyik díszhez valamilyen fontos emlékünk kötődik.

Mediterrán házak levendulával

Mivel a mediterrán partvonal tényleg nagyon szépen mutat amiatt, hogy hasonló stílusú, világosra meszelt, sötét ablakkeretes, levendulás, olajfás házakkal vannak tele a falvak, kisvárosok, ezért logikus, hogy a Balaton környékén építkezők is úgy gondolják, ez így szép lesz. De valójában nem az. “Semmi sem szomorúbb annál, mint hogy bevalljuk, hogy utáljuk ezt a szar Balatont és irigykedünk a tengerre. Illetve de, az a még szomorúbb, hogy ráadásul Magyarországon a tenger imitálása nem az álmodik a nyomor szint, hanem ez számít menőnek/trendinek, ezt csinálja, akinek van legalább két forintja. nálunk nem a legalja ez, hanem gyakorlatilag a teteje” - fogalmazott egyik kollégánk, és ennél jobban tényleg nem lehet összefoglalni, hogy mi a baj a balatoni mediterrán életérzéssel.

Görög falu

Már az is elég borzasztó, hogy egy üdülőhely étterem egy másik üdülőhely éttermének hangulatával hirdeti magát, és azt mondja, ettől lesz igazi kuriózum, de az még rosszabb, amikor ezt falunyi szintre emelik. Ahogy nem azzal kéne reklámozni egy éttermet a Balaton partján, hogy hamisítatlan görög hangulatot áraszt, úgy egy mesterséges görög falut sem kellett volna felhúzni Balatonfüreden. A görög faluban egy pozitívum van, hogy szerencsére tönkrement. Azóta Sun City nézen balatoni szórakoztatóközpont lett belőle, megváltak a görög színektől, lefestették a házakat sárgára, narancssárgára, és van benne egy csomó diszkó, meg étterem. Ez jobban illik a Balaton profiljába, de leginkább semmi ilyennek nem kellett volna megépülnie.

Tudor-kastély

Az még nem világos, hogy milyen az archetipikus balatoni épület, de ahogy nem görög falu, úgy egészen biztos az is, hogy nem egy Tudor-kastély. Persze, a saját birtokán mindenki kvázi azt épít, amit szeretne, de kevés olyan dolgot tudunk, ami annyira kilóg egy látképből, mint a balatonszepezdi Sir David kastélyszálló épülete, ami egy klasszikus, Tudor stílusú kastély a Balaton mellett. Nem ez az egyetlen ilyen jellegű kastély a környéken, Székesfehérvárnál is van egy hasonló, a Nádasdy-kastély. Annyi a különbség, hogy a Sir David kastély az erődjellegű kialakítása miatt még sokkal hivalkodóbb, mint az egyébként meglepően harmonikus Nádasdy-kastély.

Betonpaloták

Fent már említettük, hogy valószínűleg rengeteg embernek az első dolog, ami beugrik a Balaton partjáról, az a parton sorakozó, néhol omladozó, esztétikai kihívásokkal küszködő hotelrengeteg. Jellemzően a 60-as, 80-as évek között épült szállodák ma már nem elég, hogy nagyon idejétmúltnak tűntek, de a legrosszabb lakótelepi hagyományokat, menzakosztot és úgy általában a lehúzást juttatják az ember eszébe.

Zimmer frei csodák

Kicsit hasonló a helyzet, mint a betonhotelek esetében. Általában nem szeretünk túl sok pénzt költeni egy hétvégi, vízparti ház összehozására. Ha mégis, akkor lásd feljebb, a mediterrán szörnyűségeket. Úgyhogy igyekszünk a legjobb ár-érték arányú épületeket összehozni. Ezeken lesznek aztán a szép emlékeket hozó színes hullámpala előtetők, a legolcsóbb esztergált fa teraszkorlátok, meg a szép tyúkháló kerítések.

Minden

Mostanra nagyjából kilőttük a Balaton körüli épületek 80 %-át, kérdés, hogy mi maradhatna a parton. Sokan azt mondják, a legegyszerűbb az lenne, ha eldózerolnák az egész balatoni partvonalat, és valahogy higgadtabban, kormányüdülőktől és betonpalotáktól mentesen, egy átgondolt koncepció mentén újra kéne kezdeni az egész magyar turistacsalogatást. Nagyjából úgy, hogy megmaradnak a régi balatoni villák, és azok között kéne felépíteni újra az egész partot.