Az év egyik legnagyobb balatoni beruházásának tartják a balatonfűzfői Fövenyes strandot, amit július 7-én avattak fel. A strandot körülbelül 200 millió forintért építették újjá EU-s és önkormányzati pénzből, a Budapesttől körülbelül másfél órányira lévő strand hamisítlatlan balatoni strand, ami nem sokban különbözik a szabadstrandoktól, azonban rengeteg fa van hűs árnyékkal. A félórányira lévő Balatonalmádiban ezzel szemben olyan a Wesselényi strand, mint egy görög tengerparti strand, tengerszag nélkül.

Balatonfűzfőre érkezve a strand táblát nagyon kell keresni, a strandnak egyébként nincs weboldala, így elég nehéz megtudni, mettől meddig van nyitva, például munka után lehet-e még strandolni. Ezekre a kérdésekre a helyi turisztikai egyesület munkatársától kaptam választ telefonon. A helyiek nagyon segítőkészek, így azt, hogy a strand a nyaralók mögött húzódik, és hogy biciklivel könnyen elérhető, tőlük tudtam meg. A strandbelépő 5 óra után 300 Ft, napközben pedig 700 Ft, ami egyáltalán nem drága, a kérdés az, mit adnak ezért. A Fövenyes strandon 7 óra után nem kell belépőt fizetni, de 7 óra után is nyitva van bármeddig. A pénztárostól megtudtam, hogy az egyetlen szembetűnő változás az, hogy a régi strandon a másik oldalon volt a férfi mosdó, ott ahol most a női –és hogy felújították az épületet. A strand maga egyáltalán nem nagy, sőt, egész kicsi, gyakorlatilag húsleves-élményt nyújt inkább a vízben lenni, mintsem felhőtlen fürdőzést és úszkálást. Nagyon gyerekbarát hely, de tényleg nagyon, kedd délután 5-kor rengeteg gyerek játszott a strandon található játszótéren.

A strand bal szélén a nádasnál wakeboard pálya van, amit kockás hasú jófej pasik üzemeltetnek, és saját kis stégükön napozgatnak, ha épp nincs vendég. Egy csúszás 400 Ft, öt csúszás 1500 Ft. A pálya és az ott élvezkedők egyáltalán nem zavarnak senkit, tökéletesen el van szeparálva a napozóktól. A parton a víz alja homokos, ahogy besétáltam a lépcsőn a vízbe – persze sokadmagammal bénázva a lépcsőn –, velem szemben egy apuka kecskekörömmel teli kővel a kezében sétált ki a vízből.

Az új strandon mindenféle korosztály megfordult a nyári hétköznap délután, közös öltöző van, női és férfi mosdóval – úgy tűnik, hogy a jegyárért tiszta öltözőt, mosdót és a játszóteret kínálnak. A strandon található büfék hamisítatlan strandbüfék, ráadásul 100 forintnyi jattért olyan kedvességet kapni, amit utoljára 2001-ben a sárospataki Bodrog plázában tapasztaltam vendéglátóstól.

A balatonfűzfői strand inkább éjszakai fürdőzéshez tökéletes, mintsem napozáshoz és úszkáláshoz, hacsak valaki nem pont azt szereti, hogy zsebkendőnyi helyen kell feküdnie a parton, a vízben pedig sokadmagával állva mered előre a tömegben. A Balatonfűzfői stranddal szemben Balatonalmádiban a Wesselényi strandon vízben úszó ugrálóvár van, a part egy része homokos, a vendéglátóhelységek úgy állnak sorban egymás mellett, mint ahogyan a görög tavernák. Ránézésre tényleg csak a kirakott polipcsápok hiányoznak a büfék és éttermek elől. Van olyan bár is a strandon, közvetlenül a parton, ami nyitva van sokáig. Strandröplabda pálya is van, és beláthatlan hosszúságú a part, ami tele van nyugágyakkal és padokkal. Kisebb nádas részt is meghagytak a strandon, ahol szintén vannak padok, így aki nagyon romantikázni akar, ott ezt megteheti. Délután négyig 630 Ft a jegyár, 4 után 470 Ft este 7-ig, a kaput bezárják éjfélkor. A strand nagyon rendben van Balatonalmádiban, azonban arra számítani kell, hogy sötétedés után is rengetegen vannak, így az éjszakai meztelen fürdőzésre vágyóknak, illetve az intimitásra vágyóknak Balatonfűzfőn a helyük.