A Balaton 2013 gasztronómiai útikalauz szerint a legjobb öt piac a Balatonon Káptalantóton, Tihanyban, Veszprémben, Fonyódon és Csopakon található. A Balaton körül közel félszáz piac található hozzávetőleg, természetesen a bio és öko hívószavakkal igyekeznek eladni portékáikat az ott árusítók. Azonban a legjobb piacokon valóban helyi kistermelőktől lehet vásárolni, friss zöldségektől egészen a bolhapiacok kínálatáig rengeteg jó dolgot lehet kapni. Az útikönyv ajánlatát összevetettük az internetes véleményekkel, megnéztük a Facebook-csoportokat, Wiw csoportot, és összeállítottuk a listát. Egész biztos, hogy kihagytunk jó piacokat, főleg a déli parton, így ha talált jó piacot ár/érték arányt nézve, küldje el a velvet@mail.index.hu e-mail címre.

A tihanyi Piac Placc szombat délelőttönként

A Piac Placc csak szombatonként van, 8-tól délután 2-ig. A tihanyi ófalut a révvel összekötő úton található,a pipa, a parkolónál, friss, helyi zöldségek és gyümölcsök, házi sajtok, szörpök, lekvárok, zöld fűszerek, kolbászok, lángosok, palacsinták és még halfélék is kaphatók. A kínálatot színesíti, hogy a csecsebecséket kínálók újrahasznosított strandtáskákat, fából faragott kispadokat, régi üvegeket, porcelánokat árulnak. A piacot a legjobban kocsival vagy motorral lehet megközelíteni, biciklivel azoknak ajánljuk, akik bírják az emelkedőket, akár teli hassal is.

A káptalantóti Liliomkert vasárnaponként

A Káli-medencénél lévő Liliomkert piac vasárnap van nyitva, a Facebookon azt javasolják, érkezzen mindenki korgó gyomorral, mert a zöldségeken, gyümölcsökön, húsokon túl rengeteg kóstolni való akad. A káptalantóti piacon is vannak antik holmik, hogy mennyire barátságos hely, és mennyire megbízhatók az árusok, az a piac weboldalán is látható – érdemes végignézni a kofákat.

Csopaki ökopiac szombat délelőttönként

A Balaton Borkúria (Simoga köz 2.) területén rendezik meg szombatonként az ökopiacot, 8-tól délután 2-ig. A mézkülönkegességek, lekvárok, mártások, ecetek kedvelőinek mindenképp érdemes elmenni az ökopiacra, továbbá aki másnaposan éhesen ébred a Balatonnál, ajánljuk reggelizésre is: rántottával és fröccsel pihenhetik ki az éjszakát. Zöldségek, gyümölcsök, házi száraztészták is vásárolhatók.

Füredi Biobalaton piac

Balatonfüreden öko és kézműves piac van, a jó hír, hogy akár budapesti kiszállítást is vállalnak a piac szervezői. A kemping mellett található piacon hideg leveseket, húsokat, mangalicákat is lehet kóstolni, a legjobb az, hogy hétfőtől vasárnapig reggel 8-tól éjfélig nyitva van. Kézműves sörök és borok, házi gyúrt tészták és halvacsorák várják az arra járókat.

Gyenesdiási halpiac és ökopiac

Balatoni Autentikus Bio- és Látványpiac ez a teljes neve a gyenesdiási piacnak, aminek része a halpiac. Értelemszerűen halakat lehet vásárolni, kóstolni, fogásnap kedden és pénteken van, érdemes ezekre a napokra időzíteni a vásárlást. A halakon túl házi tejtermékeket, mézkülönlegességeket, pékárukat, zöldségeket és gyümölcsöket kínálnak a kistermelők.