Konkoly Ági bikinije kékebb a Balatonnál, írtuk a minap, mire meg is kaptuk a Facebookon, hogy dehát a Balaton nem is kék. Így hát utánanéztünk. A helyzet az, hogy a 76,5 km hosszú és 7,5 km széles tó napközben, szélcsendes állapotban valóban nem kék, sokkal inkább zöld, illetve türkizbe hajló zöldes színű. A kék Balatonhoz főképp a hajnalig bulizóknak, illetve a korán kelőknek van szerencséjük, a tó ugyanis napfelkeltekor látható élénk kék színben.

Az, hogy milyen színű éppen az iható tisztaságú Balaton, leginkább a széljárástól és a türköződő égképtől (derült vagy felhős) függ – mondta kérdésünkre Fekete Péter, független Balaton-kutató. "Egy sekély, 3-4 méter átlagmélységű tóról van szó, amit a 30-40 km/h-nál erősebb szél már erősen felkever. Ilyenkor szürkés, iszapos színt kap a tó, aminek azonban semmi köze a vízminőséghez, ez csupán a látványt befolyásolja." Az erős széljárás ugyanakkor kifejezetten hasznos a tó szempontjából, ilyenkor ugyanis nagy mennyiségű oxigén jut a tóba, ami nélkülözhetetlen bizonyos vízminőség-javító oxidációs folyamatokhoz.

A szél erősségétől függően változik a tó átlátszósága is: míg csendes időben a napfény lehatol a Balaton fenekére, addig viharban kevesebb mint fél méter az átlátszóság – áll az MTA Balatoni Limnológiai Kutatóintézetének tájékoztatójában. A Balaton egészséges színei közé tartozik tehát a smaragdzöld, a kék, a szürke is, sőt, a barna is.