Olcsó szállást keresni a Balatonon sokkal egyszerűbb, mint megtalálni a Balaton legdrágább szállásait. A legdrágább mindenhol a lakosztály, amit általában kevesen vesznek ki csak egy főre, így ha ötfős család nyaralását vesszük egy ötcsillagos hotel lakosztályában, akkor leosztva per főre, nem is tűnik annyira drágának. A luxust azért mindenhol meg kell fizetni, a Balatonon ez a kül- és beltéri medencét jelenti, szaunát, gőzfürdőt, csodás panorámát (ez nem minden esetben), exkluzív környezetet és luxus szórakozási lehetőségeket (például golf). Ez mind általában első osztályú étteremmel egészül ki. Aki exkluzív szállásra vágyik a Balatonon, átlagosan körülbelül ötvenezer forinttal kell számolnia per éjszaka, per szoba, de van, ahol ez nyolcvanezerre rúg. Természetesen, ha valamit kihagytunk a felsorolásból – főleg a déli parton találtunk keveset –, várjuk a velvet@index.inda.hu e-mail címre.

1. Chateau Visz

A Balaton környéki Visz kastély parkerdőben található, a balatonlellei yacht kikötőtől tíz kilométerre. Értelemszerűen ez a vitorlázóknak jó hír, de a luxus és elegancia jegyében golfpálya, vadászat és még főzőtanfolyamok is nyújthatnak kikapcsolódást. A szobák tulajdonképp főúri rezidenciák, háromféle van: elegáns szobák, luxus szobák és exkluzív lakosztály várja a vendégeket. Egytől egyig tökéletesen vannak berendezve. A kastély terasza egyébként pontosan olyan, amilyenről az ember álmodik, vagy ahogy elképezeli, milyen lehetett a XIX. század végén egy balatoni kastély. A legdrágább szoba 60 500 Ft-ba kerül főszezonban egy éjszakára. Pótágyazható mindegyik szoba, és kutyát is szívesen látnak.

2. Hévízi Lotus Therme Hotel & Spa

A hévízi ötcsillagos hotelben egy éjszaka 256 euro (75 194 Ft), ez panorámás, teraszos szoba ára. Hévíz azonban szintén nem a Balaton partján van közvetlenül, hanem Keszthelytől körülbelül 6 kilométerre. A hotel több tucat masszázsfajtával, gyógyvízzel, exkluzív környezettel, golfpályával, teniszpályával és 222 szobával várja a vendégeket.

3. Balatonalmádi Ramada Hotel

A négycsillagos Ramada Hotelben a legdrágább szoba fél panzióval 44 500 Ft-ba kerül egy éjszakára, ez is panorámás szoba, szép a kilátás a Balatonra. Squash pálya, teniszpálya, vitorlázás és a Balatonudvariban lévő golfpálya lehet szórakozási lehetőség, a wellness hotelben többféle masszázst is ki lehet próbálni, medencék, szaunák és kozmetika is a rendelkezésre áll.

4. Hotel Wellamarin

A Zamárdiban lévő négy csillagos hotelben a főszezoban egy deluxe kétágyas szoba 61 430 Ft-ba kerül per éjszaka, a lakosztály felár pedig 22 860 Ft. Fitneszterem, kül-, és beltéri medence, szaunák és masszázs is van a hotelben, plusz az sem elhanyagolható tény, hogy a Balaton Sound exkluzív fellépői közt többen is szálltak már meg a Wellamarinban.

5. Siófoki Azúr Hotel

Szaunapark, beltéri medence, kültéri medence, saját partrész a Balatonon, VIP vendégházak, lakosztályok – ezeket kínálja az Azúr, ami úgy tűnik, a déli part egyetlen exkluzív szállodája. Egy éjszakáért 76 500 Ft-ot kell fizetni a lakosztályért, squasholni, teniszezni is lehet, illetve masszázs és kozmetika is a vendégek rendelkezésére áll. Ha valaki csak a wellness részt szeretné használni, azaz a medencékben úszni, szaunázni és kifeküdni a partra napozni, megteheti, ehhez külön be kell jelentkezni, és természetesen elkérik az árát.

A felsorolt szállodákon kívül vannak még exkluzív, ígéretes szállások, mint például a Sárffy uradalmi vendégház Kisdörgicsén, vagy a Kővirág panzió és étterem Köveskálon, ezeket is érdemes kipróbálni.