Márián Gábor és Kapui Ferenc hosszú éveken át rótta a Balaton környékét kirándulva, romokat keresve. Marián fotózott, Kapui pedig történelmi leírásokat túrt a különféle vár-, templom- és egyéb romokról, és így szórakoztatták a barátaikat. Aztán 2009-ben beindították a Balatoni romok nevű blogjukat, ahol az évek alatt felhalmozódott ismeretanyagot osztják meg a nagyvilággal, és nagyon jól teszik. Tudták, hogy a Balaton körül több száz különféle rom található? "Kevesen tudják, de a Balaton tágabb környezetében kb. 60-70 templomrom, tucatnyi várrom és jópár római kori emlék található. Utóbbiakból majd 200 lelőhely ismert, de csak töredékük a feltárt. Mindezek kombinálva egy olyan gyönyörű tájjal, mint a Balcsi környéke, biztosan érdekesek lehetnek mások számára is" – mondta a Velvetnek Kapui Ferenc, és hát a képek alapján tényleg, aki kicsit is szeret kirándulni, biztosan talál magának tökéletes romot a Balaton körül.

Eleve elég sokféle rom található, a tihanyi különféle barátlakásoktól kezdve a csobánci váron át a sólyi papírmalomig, szóval nemcsak arról van szó, hogy az évszázadok alatt néhány kőkupaccá pusztult templom maradványát lehet felkutatni, hanem egy csomó érdekes dolgot is.

Ha unja már a strandolást, esetleg kicsit is nyitott a kirándulásokra, akkor érdemes kicsit áttúrnia a blogot, és felkerekedni.

"A blog célja, hogy a Balatonhoz ellátogató, hasonló érdeklődésű embereknek a strandoláson kívül alternatív ötleteket adjunk szabadidejük eltöltésére. Minden cikk tartalmaz néhány személyes élményt, egy kis történeti leírást, képes kedvcsinálót az épített örökségünkről, illetve a rom környezetének természeti látnivalóiról (gyakran akadunk ritka növényekbe, állatokba), és nem utolsó sorban térképet, hogy az olvasóink fel is kereshessék az általunk leírt helyeket" – mondta Kapui Ferenc a blog céljáról.

Mivel nagyon nagy a korpusz, nehéz kiválasztani, hogy miket érdemes mindenképpen megnézni, és mik azok, amik ráérnek, ezért a blog szerkesztőinek segítségét kértük, mondják el, nekik mik a kedvenceik.

"Nehéz egyet kiemelni, mindegyiknek megvan a maga varázsa. Talán a csobánci vár az egyik nagy kedvenc, a panorámája talán a környék legszebbje, pedig szép tájból a Balaton körül nincs hiány. A sólyi papírmalom is egy igazi kuriózum, hiszen a tágabb környék egyik legrégibb „papírgyárát” tisztelhetjük benne. De a Káli-medence romjai a kőtengerekkel vagy épp a Tihanyi-félsziget emlékei a gejzírkúpokkal és megannyi más látnivalóval is nagy kedvenceink" – mondta Kapui Ferenc.