Lesz óriási vihar ?

Míg délelőtt ragyogó napsütés és 38 fokkal szembesülhetnek a nyaralók, addig estére vihart mondanak. Ez nem lenne meglepő, hisz zajlik az OZORA fesztivál és a Sziget is ,és eddig minden évben szembe kellett nézni egy nagyobb zuhéval.

Az Időkép közlése szerint kora este nyugat felől egy hidegfront közelíti meg térségünket, északnyugaton, nyugaton ekkor már záporok, zivatarok is kialakulhatnak és feltámad az északi-északnyugatira forduló szél. Délután 33-39°C várható.

Ezzel szemben az Országos Meterológiai Szolgálat sokkal rémületesebb képet fest le, melyben jégtől a heves zivatarig és a 90 km/h-ás szélig sok minden helyet kap.

"Péntek délután, este nyugaton, északnyugaton, éjszaka a Dunántúlon és a középső tájakon, szombat délután a Dunától keletre várható zivatar, lokálisan felhőszakadás (rövid idő alatt 25-30 mm-t meghaladó csapadékmennyiség) kíséretében. Pénteken északnyugaton heves zivatarok is kialakulhatnak, átmenetileg 90 km/h fölötti széllökés és nagyméretű jég (jégátmérő > 2 cm) kíséretében. Kis eséllyel szombaton a keleti megyékben szintén előfordulhat egy-egy intenzívebb zivatar. Péntek estétől az északnyugatira forduló szelet az Észak-Dunántúlon zivatartól függetlenül is viharos (60-75 km/h) széllökések kísérik.

Az Eumet előrejelzése szerint, pénteken napközben még kánikula és száraz, nagyrészt derült, de Nyugat-Magyarországon délután kissé már felhősödő és szelesedd idő lesz.

A metnet szerint viszont több órás, csaknem zavartalan napsütésre számíthatunk. A délután második felétől azonban már időnként erősebben is megnövekedhet a gomolyfelhőzet és északon, északnyugaton egy-egy izolált zivatar is kialakulhat. Heves zivatar kialakulására is megvan az esély, melyet jégeső és orkán erejű szél kísérhet. Az esti órákhoz közeledve a Dunántúl középső és keleti felén várhatóak újabb intenzív zivatarok kialakulása. A déli, délkeleti szél főként a déli tájakon már megélénkül, másutt gyenge marad a légmozgás. A Kisalföldön a szél délután északnyugatira fordul, de nem erősödik meg. A hőmérséklet csúcsértéke 31 és 39 fok között alakul.

Addig is nézegessen nyaralókat a levegőből, hisz ragyogóan színes a Balaton!