A Balaton idei történetének legpazarabb (ráadásul hosszú!) hétvégéje következik, amit teletömtek jó programokkal és az ég is meglágyult, jó lesz az idő. A kellemes 30 fokos melegben alap, hogy lehet majd nagyokat merülni a Balatonban, de az alábbi szórakozásokat is művelhetjük.

Nagyon Balaton

A szigetes csapat élen jár majd a rendezvények tekintetében. Vasárnap tartják a Nagyon Balaton fesztivál keretében az LGT-napot Alsóörsön, az Európa Kempingben. Sokan játszanak majd LGT-számokat, köztük a legendás LGT is. Közben vasárnaptól az ünnepig Nagy Csobbanás néven Zánkafürdőn rendeznek családi fesztivált (Gringo Sztár, Palya bea, Alma Zenekar stb.). Két nagy zenei fesztivál is lesz, a zamárdi Strand (Fall Out Boy, Nouvelle Vague, Pendulum dj set stb.) és a világosi B.my.Lake (Adam Port, Andrea Oliva, Andro, Audio Injection és így tovább a Z-ig).

A Veszprém Folk 19-20-án Szalóki Ágival, Palya Beával és a Muzsikással is csapat, a 18-20-i Balatonfüredi Borheteken a jazz dominál majd (Lajkó Félixék, Vukán–Berkes–Kőszegi Super Trió, Hot Jazz Band stb.), a kortárs művészek pedig a tihanyi ARTplaccon adnak randit rajongóiknak egy összművészeti fesztivál keretében. De még nincs vége, mert Siófokon Leslie Mandoki és haverjai koncerteznek 19-én, másnap Révfülöpön Boban Markovic lép fel, Keszthelyen pedig Fenyő Miklós vezényel utcabált. De mindez csak a felület karcolása, mélyebb infókért látogassa meg a Nagyon Balaton honlapját !

Muzsika és csepűrágás

Balatonkenesén Élőzenés esték néven tartanak rendezvényt, a Spárga lép fel egy unplugged koncerttel. NApközben meg lehet mindenféle sportversenyen (Kapurarúgás, strandröpi, lábtenisz) részt venni. Bővebb infók itt.

Nemzetünk nagy zenekaraként a Zorall jótékony feladatot vállalt: hatodszorra is Sörolimpiát rendeznek a balatonszemesi Rider Beachen. Szombattól hétfőig pedig jó értelemben vett bakancsok dübörgése szítja fel Szemest, plusz a következő zenekarok: a svéd The Embodied, a Depresszió, a Rómeó Vérzik, a Kalapács és még sokan mások (több mint hatvanan két színpadon).

Tovadübörög a Keszthelyi Nyári Játékok is, a Festetics-kastély parkjában a hétvégén az Illatszertár című komédiát adják elő minden nap 20:30-tól egészen vasárnapig.

Bujtor István tiszteletére filmfesztivált is rendeznek Balatonszemesen, ahova vidám kisjátékfilmeket várnak. A rendezvényt hétfőn és kedden tartják majd, részleteket itt olvashat róla.

Szürkemarhabarát

Badacsonytördemicen a kajáé-piáé lesz a főszerep a Badacsonyi Szürkebarát és Szürkemarha Ünnepén csütörtök és vasárnap között. A faluházban és udvarán rendezett mulatságon előadást is hallgathatunk a szürkéről és a rackáról, lesz sütés-főzés, borkóstolás, no meg fellép a Silver Band, Hevesi Tamás és a Gásza Party Music is, a teljesség igénye nélkül. Aki rendelkezik ez igénnyel, kattintson ide!

Részben a bor jegyében rendezik meg a VI. Rózsakő Fesztivált Badacsonytomajon. A lényege, hogy van egy kő a parton, amire ha ráül egy leány s egy legény, még az évben egybekelnek. Annyit tudni, hogy lesz szórakoztató élménypark, városnéző kisvonat, koncertek és borozás. Mindez péntektől keddig dübörög majd.

Balatonbogláron is a bor körül forog a hétvége, ugyanis szüreti fesztivált rendeznek péntek és kedd között. Rengeteg program várja a gyerekeket, a felnőttek piálhatnak, a kettő közötti korosztály meg elmehet Irigy Hónaljmirigy, Oláh Gergő, Tankcsapda, Csík Zenekar vagy épp PASO koncerte. És még mindent kihagytunk, itt a teljes program jószeműeknek.

Még mindig bor: a II. Hévízi Borünnepet is péntek és kedd között tartják a Balatonhoz közeli fürdővárosban. A szokásos vurstlizás mellett fellép Kapócs Zsóka, alias Édith Piaf, a Budapest Jazz Orchestra és a Republic is. A Festetics és Deák tereken zajló programokról bővebben itt olvashat.

Augusztus 9-25. között zajlik az Almádi Borfesztivál, amin ezen a hétvégén nosztalgia táncest, gordonka hangverseny, ünnepi mise, kiállításmegnyitók és egyebek lesznek, bővebben itt informálódhat.

Egy kis mozgás

Újabb Balaton-átúszó versenyt is rendeznek, szintén vasárnap. A Zamárdi szabadstrandról rajtoltatják majd el a mezőnyt 8-11 között, majd Tihanyon, a Garda strandon visszafordítják az úszókat, a végcél szintén Zamárdi. Na, ezért hívják a versenyt I love Balaton 2x-nek. Nevezni itt lehet.