Van aki Szent Istvánt, van aki az új kenyeret ünnepli augusztus 20-án, egyvalami azonban közös bennük: nagy részük a Balatonnál tölti az ünnepet. Lássuk, mire számíthatunk az államalapító bulin!

Ami a legfontosabb, hogy hol és mikortól lesz tűzijáték. Nyugat felől haladva a fellövési helyszínek: Keszthely, Balatonlelle, Zánka, Balatonfüred, Zamárdi és Siófok. Az állami oldalon ugyan nem szerepel, de saját zsebből Ábrahámhegy is megrendezi a saját tűzijátékát, bár úgy tűnik, ők 19-én lövik fel a rakétákat.

Amint azt korábbi programajánló cikkünkben írtuk, a hosszú hétvége csúcsa a Nagyon Balaton rendezvénysorozat lesz, aminek több programpontja is augusztus 20-ra esik majd. Ekkor zárul egy csomó fesztivál, a zamárdi Strand, a világosi B.my.Lake, a Veszprém Folk, a zánkai Nagy Csobbanás, a Füredi Borhetek és a tihanyi ARTplacc is. De 20-án lép fel Révfülöpön Boban Markovic, Keszthelyen pedig Fenyő Miklós.

De ezen a napon ér véget a VI. Rózsakő Fesztivál Badacsonytomajban, a Balatonboglári Szüreti Fesztivál, a szemesi Bujtor István Filmfesztivál és a II. Hévízi Borünnep.

Más típusú rendezvény lesz, de nem éri meg kihagyni: a Balaton legerősebb embere verseny döntőjét tartják Balatonlellén, a Napfény strandon. Az ide tartozó Rádpusztán is ünnep lesz.

Fontos még megemlíteni, hogy egyelőre elég labilisak az időjárás-előrejelzések, az Időkép például hidegfrontot jelez keddre, így könnyen lehet egy nagy vihar a Balatonnál. Másrészt pedig közlekedési káoszra lehet számítani majd az M7-esen, a 7-es, 71-es, 710-es főutakon, de akár még a 8-as is bedugulhat a Balatonra igyekvőktől.