Nyaralás alatt inni kell, ez nem is lehet kérdés. Nincs is annál szebb érzés, mint amikor mindenféle probléma nélkül lehet már akár délelőtt is alkoholt fogyasztani, hiszen garantáltan nem üthet be semmi váratlan, és úgy általában csak annyi a dolgunk, hogy nézzük a vizet. Sajnos töményezni nem lehet egész nap, és a nagyon szerencséseken kívül a koktélozás sem járható út, úgyhogy az átlag ember számára a sör és a fröccs jöhet szóba. De vajon melyikért érdemes jobban rajongani? Ezt a témát jártuk körbe kicsit, szakértői csoportunk pedig több szempont figyelembevételével próbálta eldönteni, mit jobb vedelni nyáron.

Minőség

Mivel Magyarországon jóval többféle bor létezik, mint sör, ezért nyilván a fröccsünk minősége is sokkal ingadozóbb lehet. Ameddig sörből garantálva van, hogy legrosszabb esetben az üveges pontosan ugyanolyan ízű lesz, mint az ország másik felén, addig a ki tudja honnan származó folyóborok nagyon széles minőségi skálán mozognak. Még a legrosszabb magyar sört is meg lehet inni azért jóízűen, a fröccshöz viszont simán van olyan ihatatlan bor, amit nem lehet ihatóra hígítani.

Az árak sem lényegtelenek, hiszen ha a bornál biztosra akarunk menni, kőkemény pénzeket is lehúzhatnak rólunk pár deciért, a söröknek viszont pár kirívó esettől eltekintve egységes ára van.

Hozzáférhetőség

Természetesen ha a minőségtől eltekintünk, akkor mindkettőt lehet kapni bárhol. A fröccsben nehezítés, hogy sok helyen ásványvízzel adják szóda helyett, ami a hozzáértők szerint sokkal rosszabb végeredményt ad. Szódát ráadásul egyre kevesebb boltban lehet venni, úgyhogy meg kell elégednünk a rosszabb verzióval. Ráadásul külföldön kifejezetten hülyének nézik az embert, ha ásványvizet kezd tölteni a borába. A sör ebben is nyer, hiszen egyetlen tételből áll, az meg mindenhol van.

Variálhatóság

A sör egyszerűsége ott hátrány, hogy tényleg csak a németek és a perverzek öntik össze bármivel. A sört leginkább több sörrel lehet keverni, ami miatt persze az alkoholtartalma is változatlan marad. Ez a fröccs nagy előnye: az egy egység bort és négy egység szódát tartalmazó sportfröccsön át egészen a 3-2-es arányokkal dolgozó házmesterig bárhogy hígíthatjuk, ezzel is vigyázván arra, hogy délután 4-kor ne az asztal alatt aludjunk.

Hatás

Az nem kérdés, hogy mindkettőtől be lehet rúgni, de fröccstől valahogy elegánsabb szokott lenni a végeredmény. Ez talán azért is van, mert a megkérdezetteink mind egyetértettek abban, hogy a sört egyre gyorsabban issza az ember, a harmadik korsótól már konkrétan vedeléssé szokott alakulni a buli, ezzel szemben a fröccsöt nagyjából egyenletes tempóban szokás inni. Emellett nagy előny, hogy a fröccstől nem kell ötpercenként pisilni menni.

Egészség

A sörhas kialakulása sokakat tántorít el a sörözés nyújtotta örömöktől, őket most megnyugtatnánk: a sörhas sör nélkül is kialakul, hanem úgy általában a bevitt kalóriamennyiségtől, illetve a napi mozgástól függ. A sörben persze van kalória, de a szervezetnek az tökmindegy, honnan nyeri ezeket, úgyhogy ne fogjuk csak erre. Ha mégis ennyire fontos önnek a kalóriabevitel, akkor valóban jobban jár a fröccsel, ugyanis a bor kicsit több, mint feleannyi kalóriát tartalmaz, erről bővebben itt tájékozódhat.

Ön mit iszik?

Ha nagyon ragaszkodunk a száraz tényekhez, akkor a végső győztes a orrhosszal fröccs lett, amihez nagyon sokat ad az, hogy a fröccsfogyasztás hungarikum. Ez persze ne tántorítson el senkit attól, hogy a nyaralását inkább sörmámorban töltse, hiszen úgyis az a lényeg, hogy igyunk.