Reméljük, jó volt az ön nyara is, és legalább egy hétvége erejéig eljutott a Balatonra. Az igazán elszánt nyaralóknak semmi sem szegheti kedvét, de azért volt pár olyan bosszantó dolog, ami nélkül sokkal jobb lett volna ez a balatoni nyár (is). Végignéztük a Balaton blog idén nyári posztjait, hogy a best of-poszt utánra összeszedjünk belőle egy worst of összeállítást is: ezek voltak azok a dolgok, amik kis híján tönkre tették a nyarunkat.

1. Hogy nehezen indult a nyár – Időjárás szempontjából kicsit döcögősen indult a 2013-as szezon, és június vége felé is volt még egy hosszabb hűvös időszak. Persze feltehetőleg részben ennek a rossz időnek köszönhetjük, hogy idén nem ment úgy le a vízszint a Balatonban, mint tavaly, de ez valószínűleg sovány vigasz azoknak, akik pont akkor voltak szabadságon, amikor nem lehetett strandolni, és később már nem jutottak el a tóhoz. És persze az augusztus 20-i rossz idő is jöhetett volna egy nappal később.

2. Hogy aztán perzselt a hőség – Na nem mintha a július végi, augusztus eleji rekordhőség különösebb élvezet lett volna a vízparton. Persze, városban lenni ilyenkor még rosszabb volt, de a 40 fokos kánikula mellett a 27 fok körüli vízhőmérsékletek már nem igazán nyújtottak felfrissülést. Ráadásul a hosszú kánikula a legtöbb balatoni strand füvét kiégette, és az olyan szabadstrandok, ahol autók is közlekednek, elviselhetetlenül porosakká váltak.

3. A Sound tetoválásai – A Balaton legnagyobb fesztiválja a Balaton Sound. Aki szereti az ilyesmit, az nyilván remekül érezte magát a buliban, csak egyvalami volt, ami felett a Soundon és úgy egyébként általában a magyarországi szabadstrandokon nehéz szemet hunyni. A béna, igénytelen vagy ízléstelen tetoválások. Júliusban külön fotósorozatot készítettünk róluk, ha szeretné, szörnyülködje végig még egyszer ide kattintva!

4. Az Ozora körüli hajcihő – És ha már a Balaton körüli fesztiváloknál tartunk, nehéz megfeledkezni arról, micsoda megdöbbentő erővel próbáltak keresztbe tenni idén az OZORA fesztiválnak. A bel- és külföldről több tízezer hippit vonzó rendezvény már több, mint tíz éve senkit nem zavart, most azonban hirtelen ezek a fesztiválozók váltak az első számú közellenséggé. A nyitás előtt pár órával még úgy tűnt, hogy az OZORA idén nem kap engedélyt. Aztán mégiscsak kapott, de a rendőrség ezek után is nagy erőkkel vegzálta az oda betérőket és az onnan távozókat. A sors fintora, hogy az idei fesztiválszezon legnagyobb sajtóvisszhangot kapott, droggal valószínűleg kapcsolatba hozható halálesete nem itt történt, hanem az Orbán Ráhel által is látogatott Balaton Soundon.

5. A 14-18 évesek gitárjátéka – Június végén Országos Klasszikus Gitárfesztivál volt Balatonfüreden. A versenyen 14 év felett bárki indulhatott, de a 14 és 18 év közöttiek annyira gyengén muzsikáltak, hogy a zsűri nem volt hajlandó első díjat kiadni. Örülhet, ha nem volt ott.

6. MÁV – A MÁV sajnos régi nagy ellensége a balatoni nyaraknak. Vonatozni egyébként is kínszenvedés tud lenni, de a Balatonra közlekedő járatok akkor is botrányosan lassúak, ha véletlenül pont nincs semmi egyéb gikszer. A déli part mentén futó pálya jelentős hosszában a lehetséges maximális sebesség 60 kilométer óránként, de a többi helyen se tudnak a szerelvények 80-nál gyorsabban haladni. Rossz hír még, hogy ez még jövőre is biztosan így lesz, van azonban fény az alagút végén egy 2015-ös felújítás formájában.

7. Trafic – Az egész dohányüzletes mizéria az egyik legborzasztóbb dolog, ami 2013-ban történt. Az még hagyján, hogy az új jogszabályok értelmében megnyílt trafikokban milyen embertelen körülmények uralkodnak és milyen abszurd helyzetek adódnak elő, emellé a balatoni trafikosok sem igazán tudták lefordítani külföldire, hogy pontosan mit is árul az üzletük. A „trafic” nagyon sok mindent jelenthet jópár nyelven, de pont dohányboltot sajnos egyiken sem.

8. Rekordlángos – Júliusban Zánkán megpróbálták megsütni a világ legnagyobb lángosát. Az abszurd vígjátékba illő akció azonban csúfos véget ért, a lángost nem sikerült megfordítani és tönkrement. Pedig mi ott voltunk és olyan lelkesen vártuk, hogy tudósíthassunk a sikerről. De nem jött össze.

9. Halderelye – Kajafronton hallottunk még egy bizarr dolgot idén, azt szerencsére csak hallottuk. Úgy hívják, hogy halderelye, és valószínűleg ennyi elég is róla. Szerintünk borzalmas ötlet, de persze simán lehet, hogy csak mi vagyunk ilyen szkeptikusak, és az idő nem minket fog igazolni. Lehet, hogy jövő nyáron már az egész Balaton körül halderelyét fog falni a nép.

10. Mások nyaralós fotói – És végül a legidegesítőbb dolog a balatoni nyárban: az, ha nem mi élvezzük, hanem egy ismerősünk. Az irigység nem szép dolog, de néha borzasztóan nehéz leküzdeni. Főleg akkor, ha kedves nyaraló ismerőseink közben a Facebookon fotókkal is az orrunk alá dörgölik, hogy nekik milyen jó, miközben mi 40 fokos kánikulában próbálunk dolgozni és/vagy aludni, de persze egyik se igazán sikerül. Ezért jobb híján facebookozunk.