Nagyon megnehezítheti a látványosságok élvezetét, ha nem mi vagyunk az egyetlen turista, vagy legalábbis nem elég tágas a tér. Ráadásul a társadalmi szokások, amelyek elől elmenekülünk nyaralni, bizony az üdüléskor is visszaköszönnek. Ilyen idegesítő turistaviselkedéseket szedett össze a Huffington Post a délkelet-ázsiai önmegvalósító hátizsákosoktól a jacuzzifoglalókig. Mi viszont összeszedtük, hogy a Balatonon milyen különleges hazai turistatípusok fejlődtek ki, akiket akár hungarikumként említhetnénk nagy büszkén. Ha nem lennének idegesítőek.

Az alulöltözött

Júliusban mostmár rendszeresen 50 fok van árnyékban, de azért az masszív élmény tud lenni, amikor épp jégkrémet és vizet veszünk a boglári abc-ben, és bejön apuka egy szál, alig takaró fecskében venni egy doboz sört. Sok üdülőhelyen (nem feltétlen csak Magyarországon) eleve tilos bikiniben és fürdőgatyában bemenni egyes helyekre. Ennek nemcsak esztétikai, de közegészségügyi alapjai is vannak. Mert senki sem ül le szívesen egy székre egy izzadt ember után.

A becsekkoló

A 21. században élünk, így alap, hogy ha valakit nagy élmény vagy jó benyomás ér, azt megosztja valami közösségi oldalon. Azonban vannak a kényszeres megosztók és bejelentkezők, akik ha elmennek nyaralni, akkor annak minden mozzanatát látjuk a Facebookon, Twitteren, Instagramon, Tumblren, és még kit tudja, hány oldalon. Ők becsekkolnak az éttermekből, szelfiket szórnak a tihanyi apátságtól, megosztják a badacsonyi borkóstolás eredményét, büszke képeken mutogatják, milyen színt szereztek a fenyvesi szabadstrandon stb. Az ismerősök meg azon törik a fejüket, hogy nyaralás mellett hogy jut ideje minderre.

A kísérletező

Nehéz volt összefoglaló nevet találni ennek a típusnak, aki minden legendának és mondának utánajár a helyszínen. Ha egy bronzszobornak meg kell markolni a melleit, hogy az embernek sikeres szerelmi élete legyen, ő megteszi. Ha egy kút teljesíti a közvélekedés szerint a kívánságot, ő rögtön egy kétszázast dob bele. Ha elmegy Tihanyba, biztos odamegy a Visszhang-dombhoz (ahol már rég nincs visszhang), és elkezd artikulálatlanul üvöltözni. Aztán rájön, hogy nem jött be egyik üzlet sem, és iszik egy sört.

A finnyás-sznob

Ő eleve azt tartja, hogy a déli part nem elég fancy (Siófok egyes szórakozóhelyeit és szállodáit leszámítva), úgyhogy az élet valahol Balatonfüred környékén kezdődik. Csak a legeredetibb, kézműves, különleges helyekre megy el, az se baj, ha ez a Balaton-felvidék valamely eldugott falujában van. Az ilyen turisták leginkább a közösségi oldalas posztjaikkal zavaróak, de egy alfajuk már komolyabb bosszúságot okozhat: ő úgy érzi, bármit megtehet, járdára parkolhat, beállhat a sor elejére, vagy úgy általában bunkózhat. Persze az ilyen figuráknak gyakran vannak tómenti érdekeltségei is.

A családdal üvöltöző

Nincs abban semmi rossz, ha a strandon van pár szaladgáló gyerek meg család. Akinek nem tetszik, arrébb rakhatja a pokrócot, esetleg átmehet másik strandra (de eleve lehet tudni, melyik strandokat preferálják a családosok). De amikor kikapunk egy feszült családot, ahol kezelhetetlen gyerekek tombolnak, az maga az apokalipszis. Fürdés után azt hallgatni, hogy a gyerek visítva követel egy fagyit, az anyja/apja pedig kiabálva teremti le, neadjisten egy kiadós káromkodással, és ez megy órákon át, na az idegőrlő.

Akiket idegesít bárki más

Persze könnyű más szemében észrevenni a szálkát, úgyhogy azok is ugyanolyan idegesítőek tudnak lenni, mint a fenti típusok, akik folyamatosan azt lesik, miben irritálja őket a többi ember viselkedése. Úgy elég nehéz nyaralni, ha arra vagyunk kiélezve, hogy a strandon tuti ránk lép majd egy kölyök, a lángososnál hosszú lesz a sor, és az előttünk lévő biztos kikéri a fél menüsort, vagy hogy miért van annyi fotózó turista a badacsonyi kikötőben.

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!