Balaton 100 éve: Angolnák a Balatonban

2014.06.08. 15:18

A Siófoki Könyvtár Történeti Gyűjteményében olyan kincset őriznek, melyet bűn lenne nem megosztani önökkel. El sem tudja képzelni, hogy 120, de akár 80 éve is milyen izgalmas dolgok történtek a Balaton környékén. Amerikába szökött pék, öngyilkos cselédlány, a hercegprímás életét saját élete kockáztatásával megmentő titkár, az 1920-as évek hanyatló Siófokjáról szóló sopánkodó írások, és még rengeteg csodálatos történet a múltból. A Balatoni Archív Sajtóadatbázisban fellelhető archív lapokból szemlézünk.

„Angolnák a Balatonban

Egyszerre hat levél is érkezik a Balaton vidékéről, hogy nagy kígyóalakú halat, vagyis angolnát fogtak. Az egyik halász a múzeumba is beküldte az angolnáját. Pedig ez a halfaj a Balatonban nem természeti csodaképpen jön elő. Hunyady Imre gróf bocsátott a Balatonba valami húszezer apró angolnát ezelőtt néhány évvel, s azokból nőtt fel az a néhány példány.

A halászok persze nincsenek hozzászokva ehhez a különös halhoz, s nagyokat néznek, mikor egy-egy beleakad a hálóba.

A minap egy Tollár Vencel nevű hajós horoggal fogott egy angolnát. Érezve, hogy nagy hal akadt a horgára, a derekára kötötte a madzagot, és kézzel ragadta meg a hal kopoltyúit. Az óriás hal úgy körülcsapta a halászt, hogy ez a csónakkal együtt a vízbe esett, de a hal nem menekülhetett el, mert az inge alá csúszott be. Így úszott ki Tollár a partra, ahol a másfél méter hosszú angolnát csaknem bottal kellett agyonvernie.

A balatoni halászok nem eszik meg az angolnát, mert azt hiszik, hogy a kígyónak és a halnak törvénytelen gyermeke.” 

(Balaton, I. évfolyam, 3. szám, 1893)