Siófokon, a Balatonpart legnagyobb városában is csak három mentőautó dolgozik jelenleg – derül ki a sonline.hu cikkéből. Összesen hét szakember dolgozik a mentőállomáson, ám közülük is csak négy mentőssel lehet a gyakorlatban számolni, új alkalmazottakat pedig nem vehet fel az állomás.

Az egyik helyi mentős Facebook posztja szerint „sokszor az esetkocsin nincs mentőtiszt vagy orvos”, mindezek hátterében pedig a spórolás áll, tehát a felelősség nem az ott dolgozóké. Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs és pr-igazgatója azt mondja, minden rendben a térségben, a mentőerőkből nincs hiány, de figyelembe véve a közelgő időszakot, a szolgálatot meg fogják erősíteni, a mentőállomások mentőkapacitását megnövelik, valamint ha kell, különleges mentőegységeket is akcióba lendítenek. A helyi mentősök úgy tudják, a szolgálat hatékonysága érdekében tervezett létszámnövelést más egységek átvezénylésével fogják elérni. Ennek azonban aggályos következményei lehetnek; ha máshonnan küldenek át szakembereket, felvetődik a kérdés, vajon nem keletkezik-e kritikus hiány azokon a helyeken.

A nyugtalanító állapotok rendezés érdekében Witzmann Mihány országgyűlési képviselő és Zombor Gábor egészségügyi államtitkár már egyeztésbe kezdett.