A Karnyújtásnyi Balaton nevű Facebook oldalon lettünk figyelmesek egy videóra, amelyben a tájat elcsúfító balatonedericsi szemétlerakó elszomorító állapotát mutatja be egy arra járó férfi. A felvételen két teli vaskonténer, négy szelektív hulladékgyűjtő kuka és rengeteg szétszórt szemét látható, chloroxos flakontól kezdve tévékészüléken át nagyobb bútordarabokig.

A felvételt készítő férfi kommentálja is a látványt, olyan kérdéseket vet fel, melyekre mi is kíváncsiak voltunk, ezért felhívtuk a község polgármesterét, Tóth Pétert. A polgármester már a beszélgetés elején rendkívül zaklatott állapotba került, mondta is, nehéz türtőztetnie magát, annyira elkeseríti a szemetelőkkel folytatott örökös harc.

Tóth Péter szerint minden év májusától szeptemberig áll fenn ez a probléma, ami évtizedek óta tart, és tartani is fog, hiszen rengeteg megoldást próbáltak már találni az illegális szemételhelyezés megszüntetésére. Eddig azonban mind sikertelennek bizonyult. Állítólag a környező települések lakói, a vidékről érkezők és az ott nyaralók szórják tele szeméttel a területet, és akkor is képesek a földre hullatni a lomokat, ha a konténerekben van hely. Minden nap ellenőrzik a szemétlerakó állapotát, amikor megtelik, azonnal elszállíttatják a szemetet. Erre körülbelül 2-3 naponta van szükség, ám hétvégén nincs szemétszállítás. Régebben öt konténerben próbálták elszállítani a szemetet, de „döglött kutyától elkezdve a sok sittig” mindenféle olyannal rakták teli őket, hogy három konténer tönkrement, a javíttatásuk pedig rengeteg pénzébe került volna a községnek.

Tóth Péter hozzátette, akárhány konténer van, mindig túl fogják terhelni őket, és szét fogják szórni melletük a szemetet, azaz a hiba nem a konténerek számában, hanem az emberek gondolkodásában van. Nem egyszer próbálta már szó szerint a saját kezébe venni az ügyet, többször összefutott notórius szemetelőkkel. „Végtelenül pofátlanok ezek az emberek, kifigyelik, mikor nem látja őket senki, és akkor támadnak – például éjjel" – mondta a polgármester. 

Próbálkoztak a terület éjszakai lelakatolásával, de ez sem jelentett akadályt a szemetelők számára, a polgármesternek egyszer szemtől szembe mondta valaki: „Tudom, hogy te vagy a polgármester, de hiába lakatolod le, úgy is leverem!”

Tóth Péter szerint kamerákat felesleges felszerelni, azokat is leverik vagy letakarják. Ha mégis sikerül tetten érni valakit, illegális hulladéklerakásért bírságot szabnak ki. Azt mondja, a különböző megoldási kísérletek kudarcba fulladása után már csak annyit tudnak tenni, hogy folyamatosan ellenőrzik a kukákat, és amikor szükséges, önkormányzati dolgozók segítségével elvitetik a szemetet.

A polgármester bevallotta, nem telik el nap anélkül, hogy ne foglalkozna a problémával, minden tőlük telhetőt megtesznek azért, hogy tisztaság legyen. Évek óta működik náluk köztéri szelektív hulladékgyűjtő program, májustól kezdve pedig házhoz menő szelektív hulladékgyűjtést is bevezettek. Állítása szerint nemcsak Balatonederics küzd a szemetelőkkel, hanem a legtöbb balatoni település is.