Süllő, harcsa? Borjúbécsi? Haha!

Két, több szezont a Balatonon lehúzott vendéglátóst kérdeztünk arról, mi az, amit messziről el kell kerülni, és hogyan csalnak az alulfizetett és túlhajtott szakácsok a konyhán. Első részünkben a konyhával foglalkozunk, a második részben pedig jönnek a felszolgálók, és az ő kis trükkjeik. Persze nem minden hely ilyen, de a Balatonra különösen jellemző a szerencsevadászok kasztja, azaz az egynyári vendéglátós, aki lejön a szezonra, bérbe vesz egy-két helyet, és aztán minden szakértelem hiányában esik neki egy olyan szakma űzésének, amiről az ég egy adta világon semmit nem tud.

Halak, húsok

Az ő szemszögükből viszont ennél nincs is nagyobb üzlet. Aki egyszer betéved egy ilyen helyre, az garantáltan sose fog többet visszamenni. De nem is kell, itt ezt nem is várják öntől. Bármilyen halat kér, jó eséllyel pangasiust kap. Leginkább a fogas és a süllő esetében gyanakodjon. Törődjön bele, hogy amennyiben az illető bundában érkezik, ez szinte bizonyos. A pangasius olcsó, könnyen elkészíthető, és megfelelő ízesítéssel a legtöbb vendégnek ízlik, így a vendéglátósok az esetek többségében simán megússzák a dolgot.

Mennyi halat fizet pontosan? A nyersen 50 dekásnak mért hal sütve 35 deka lesz, de a szakácson kivül senki nem tudja, mennyi volt a kiinduló súly. 

A legtöbb konyha sose látott nem sertés pörköltet. Lehet ettől még marhapörkölt vagy extrémebb, bevállalósabb helyeken vaddisznópörkölt is az étlapon, sok helyen ezeket sertésből készítik el. A marhánál a vörösborral nyomják el a hús ízét, a vaddisznó esetében a kevésbé kreatív vadas fűszerkeverék a megoldás. A sült krumpli, a krokett, a steak burgonya a legolcsóbb fajta, és fagyasztott. Amennyiben ön a finom, fűszeres, sötétbarnára sütött, dundi steakkrumplira számít, csalódni fog. Gyakran megesik, hogy e helyett simán vastagabb hasábot kap. És nem, reklamációnak nincs helye, majdnem biztos hogy nem fogják kicserélni, vagy csak felárért. Ezek egyike sem „frissen készül”, általában az összes krumpli a fagyasztóból érkezik.

Rizs

Azt hiszi, A minőségű rizst fog kapni köretnek? Nagyon téved. A legolcsóbb, sajátmárkások között keres sok vendéglátós, jó lesz az a vendégnek. A rizs maga olyan rossz, hogy a szakács nem igazán tud mit kihozni belőle, még ha érdekli is a munkája. 

Vegyes saláta

Enne egy kis zöldséget? Nem fog! A vegyes saláta gyakran takarja a csalamádét, mely sokkal olcsóbb, meló sincs vele, ráadásul eláll. Ha biztosra menne, kérdezze meg mit takar az elnevezés, nehogy meglepődjön a tálalásnál!

Sör

Kinek ne esne jól egy strandon eltöltött nap után egy korsó hideg habos csapolt? Viszont figyeljen oda nagyon, ha nem a főszezonban jár a Balatonnál, vagy csak nem nagyon lát más vendégeket az étteremben, simán megtörténhet, hogy az a csapolt bizony üveges. A hordót ugyanis nem érdemes rátenni a csapra, ha várhatóan nem fog kifogyni néhány nap alatt. Ennél tovább otthagyva a hordóban lévő sör megpimpósodik. Ilyenkor a felszolgáló úgy helyezkedik, hogy ön ne lássa, mi kerül a poharába, és kiönti az üveges sört.

Legkönnyebben a csalást a habból lehet észrevenni, de egy ügyesebb felszolgáló hasonló habot tud produkálni, mint a csapoláskor képződő, úgyhogy hacsak ön nem sörszakértő, nincs igazi tuti módszer.

Bor

Kirándulás, osztálytalálkozó, vagy esetleg egy esküvő esetén gyakran rusztikus hangulatú kancsókban hozzák ki a bort, de bármilyen karaffban tálalt bor esetén gyanakodjon. Ebben az esetben sajnos megeshet, hogy klasszikus kannás bort kapunk, persze az ára a minőségi boroké marad.