Ön is hajlamos arra, hogy a nyilvános vécé használata előtt egy rahedli vécépapírral takargassa be az ülőkét? Még szép, hogy az, elvégre senkinek sem hiányzik az a sok kórokozó mások pisijéből. Ne aggódjon, ha akarná, sem tudná őket a fenekén keresztül megszerezni magának.

Az ülőkeburkolás intézményének valójában sokkal több köze van a vécézés nyugalmát meghatározó biztonságérzet kialakításához, mint a fertőzések tényleges elhárításához, mondja Dr. William Schaffner, a Vanderbit Egyetem Egészségügyi Központjának orvosa, a fertőző betegségek specialistája.

"Az ülőkék nem alkalmasak a kórokozók továbbítására – csak attól, hogy valaki ráül, nem fog megfertőződni" – magyarázza Schaffner a Huffington Postnak. A vécéülőkékről régebben azt feltételezték, szerepet játszanak a szexuális úton terjedő és a bélrendszeri betegségek közvetítésében is, de ezt azóta számos vizsgálat cáfolta meg. Az ülőketapétázás kialakulásának oka valószínűleg a közös vécéhasználat  gondolatában rejlő alapvető gusztustalanságból ered, állítja a szakértő.

Szó sincs arról, hogy tagadnánk: az ülőkén természetesen tanyáznak betegségeket okozó baktériumok, (mint például az E. coli vagy a streptococcus,) de a hátsónkon lévő bőr pont elegendő ahhoz, hogy megvédjen bennünket azoktól. A gyomor- és bélfertőzések terjedésének tehát egyetlen versenyképes visszaszorítója nem a fenékvédelem, hanem a kézmosás. Az amerikai Betegségmegelőzési Központ jelentései szerint a rendszeres kézmosás felére is csökkenthetné a halálos kimenetelű hasmenéses megbetegedések számát. (A tökéletes kézmosás lépései: vizezze, majd szappanozza be a kezét, és legalább húsz másodpercig sikálja, mielőtt leöblíti.)

Tudni akarja, miért felesleges aggódnia pőre farpofái és a vécéülőke esetleges érintkezése miatt?
Nézze meg az alábbi videót és tanuljon belőle!

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!