Szépfiúk piros bólyával és dögös csajok Pamela Andersonként vetik magukba a vízbe – ne reménykedjen, kevés esély van rá, hogy pont egy izomtibi rángatja ki a vízből. Balatonfüred egyik strandján faggattunk egy vízimentőt, és öszeszedtünk 10 dolgot, amit érdemes tudni róluk. 

1. Bárki lehet vízimentő, aki elmúlt 16

A 18 év alatti vízimentők fizezést nem kapnak, és nem dolgozhatnak egyedül. Ugyanazt a 9 napos tanfolyamot kell elvégezniük, mint idősebb társaiknak. Az átlagéletkor 22 év.

2. Nincs felső korhatár

Jelenlegi információink szerint a legidősebb vízimentő 62 éves. Amennyiben valaki megfelel a tanfolyamon, szeretettel várják bármilyen életkorban.

3. Tényleg van Baywatch-os mentőbólyájuk

Ezen felül még katamaránt és motoros csónakot is használnak a komolyabb mentésekhez, amennyiben szükséges.

4. Nagyon ritka az igazi mentés, a komoly vészhelyzet

Leginkább a megelőzésre fektetik a hangsúly, például északi szél esetén (ami a tó közepe felé sodor) kiküldik a parttól túlságosan távol sodródó például felfújható gumiállatkával fürdőző gyerekeket, rászólnak a sziklákra mászó fiatalokra.

5. Minden szakmából kerülnek ki vízimentők

Van tanár, vagy ex-katona is közöttük, de a legtöbben diákok.

6. 90 százalékuk diákmunkás

Legtöbben valamilyen sporthoz kötődő egyetem vagy főiskola diákjai, de szabadbölcsész vagy joghallgató is előfordulhat a csapatban.

7. Nem a pénzért csinálják

Napi 3-4000 forintot keresnek, étkezésről maguknak kell gondoskodniuk, szállást biztosítanak nekik.

8. Van, aki 12 órát dolgozik egyhuzamban

Minimum 8, maximum 12 órára vannak beosztva egy strandra, van, akinek május vége óta nem volt egyetlen szabadnapja sem. Ugyanannyit keres, aki 8, és aki 12 órán át vigyáz a strandolók épségére.

9. 70 százalékban férfiak a vízimentők

A nők ugyanúgy teljesítenek, mint a férfiak, csak sokkal kevesebben vannak.

10. Szeretnek bulizni, de nincsenek „vízimentő kocsmák"

Tehát hölgyek, urak: hajrá, keressék őket bármelyik balatonparti város bármelyik szórakozóhelyén, könnyedén előfordulhat, hogy szerencséjük lesz!