A pollentérképet nézve elborzasztó a Balaton környéki helyzet. A nyaralni indulók szinte biztos, hogy nem ússzák meg prüszkölés, köhögés és könnyezés nélkül. A Velvet megkérdezte Prof. Dr. Nékám Kristófot, a Budai Allergia Központ allergológusát, mi is a helyzet jelenleg a térségben. 

Dr. Nékám Kristóf elmondta, a jelenlegi pollenszámláló rendszer nem egészen megbízható, így ne ijedjünk meg egyből, mikor meglátjuk a Balaton környékének mélybordó, extrém pollenszintet jelző színezését. A környéken csak egy ilyen mérőműszer működik, az is Veszprémben, így egyáltalán nem biztos, hogy amit mutat, az Balatonfüreden is megállja a helyét. Jelenleg a legkomolyabb problémát a pázsitfüvek jelentik, ez Európa szerte így van. Ennek erősítheti hatását a levegőben szintén jelen lévő lándzsás útifű, és egyes gombák pollenjei. 

Mit tegyünk?

Aki a minimálisra szeretné csökkenteni az allergiás tüneteit, annak érdemes figyelnie, milyen pollenkoncentráció az, ami számára a legveszélyesebb, és előtte legalább 3 nappal el kell kezdenie valamilyen gyógyszeres kúrát. Különösen ajánlott valamilyen antihisztaminos orrcsepp használata. A régebbi antihisztamin tartalmú gyógyszerek álmosságot és a koncentrációs készség romlását okozhatják. Az alkohollal vigyázzon, mert felerősíti a gyógyszer hatását, és álmosít is.

Az antihisztaminok a kevésbé súlyos eseteket tüneti kezeléssel kis mértékben orvosolhatják, de mindenképpen szerencsésebb a megelőző kúra. Súlyosabb tünetekre a szakértő a szteroidos orrcseppeket ajánlja, ezekben mikrogrammnyi mennyiségek vannak, így a rosszul hangzó szteroidok káros hatásától nem kell tartani. (Az egészen kicsi gyermekeknél viszont annyira mégsem ajánlott, hiszen megtörténhet, hogy a szteroid a csontépülést befolyásolja.) Kúraszerű megelőző használata ennek is ajánlott.

Ajánlott azonnal orvoshoz fordulni, amennyiben hirtelen tünetek lépnek fel, esetleg asztmás roham. Érdemes odafigyelni, hiszen például egy nyaralás során az allergiát felerősíthet a napsugárzás is, ez mindenféle allergia rizikótényezője lehet.

Vészhelyzeti tennivalók

A legveszélyesebb persze a rovarméreg. Aki tudja, hogy érzékeny rá, annak érdemes adrenalin tartalmú injekcióval nekivágnia a nyaralásnak, hiszen ezzel akár életveszélyes helyzetet is elkerülhet. Bármilyen, hirtelen súlyos allergiás reakció esetén egy-két perc eltelik, mielőtt a tünetek olyan súlyossá válnának, hogy az allergiás személy ne tudna segítséget kérni. Még jobb, ha mindig hord magával ilyen injekciót, pár másodperc alatt a combizomba, akár ruhán keresztül beszúrva megelőzheti, hogy nagyobb legyen a baj. Viszont egy rovarcsípést követően, amennyiben érzékeny rá valaki, az injekció beadása nem válthatja ki az orvos felkeresését. Nem tudhatjuk, hogy esetleg az injekció nem csak ideiglenesen kezelte-e a tüneteket, esetleg egy fél órával később egy komoly újabb roham szintén életveszélyes helyzetet idézhet elő. Ilyen esetekben irány az ügyelet.

A legfontosabb, hogy bár a kalcium nem árt, de ne higgyük, hogy egy ilyen helyzetben megoldást jelenthet. Semmilyen vizsgálat nem bizonyítja, hogy a kalcium bármilyen hatással lenne az allergiára, így a szakértő azt javasolja, ne bízzuk akár az életünket is, egy, csak Magyarországon elterjedt népi öngyógyító módszerre, mert nem használ!