horoszkóp

Szezonálisan üldözik a hajléktalanokat a Balatonon

2014.06.20. 08:41

Nagy vita volt annak idején arról, hogy az önkormányzatok kezébe furkósbotot adott a törvényhozás: rendeletileg kitilthatták a hajléktalanokat az általuk meghatározott közterületekről. Természetesen ehhez a Balaton-parti településeknek is csatlakozniuk kellett, Siófok büszke éllovasként hirdette ki saját rendeletét március 7-én. Fonák módon a szezonhoz kötik a hajléktalanok üldözését.

Május 15-től október 15-ig tilos életvitelszerűen élni a következő utcák által határolt területen belül: Egry József utca (az Ezüstpart végig), 7-es út, Sió utca, Bajcsy-Zsilinszky utca, Klapka György utca, 7-es út, Baross Gábor utca (az Aranypart végéig). Kiemelik, hogy ebbe beletartoznak a strandok, kikötők, és a hajóállomás is. Továbbá a Petőfi sétány és a Beszédes j. utca a Darnay térig (északon tehát a teljes partszakasz) is tiltott zóna. Szezonon kívül az övezet nyugati határa a Vitorlás utca, keleti határa a Herman Ottó utca. 

És ezzel nincs vége: tilos életvitelszerűen tartózkodni a megállók és állomások 50 méteres körzetében, a játszótereken, templomoknál, temetőkben, iskoláknál, közparkokban, sportpályákon köz- vagy államigazgatási épületeknél, és azok 100 méteres körzetében. A tilalom vonatkozik a város hídjaira és aluljáróira (így a Sió fölötti Széchenyi, Beszédes és Baross hídra, valamint a vasúti hídra is. Részletek az önkormányzat honlapján.

Keszthely is meghozta a maga rendeletét április 30-án. A 15/2014. (IV. 30.) számú jogszabály melléklete maga a nagybetű szívatás, ugyanis még egy térképészet szakos, doktori képzését végző egyetemista is nehezen silablizálja ki a mellékelt térkép alapján, mely területeken tilos az élet. A vastag vonalakat követve nagyjából látható, hogy a komplett belvárosban, illetve a part mentén szinte végig.

Megnéztük Balatonfüred rendeletei között is ezt, és boldogan konstatáltuk, hogy itt nem született ilyesmi. Aztán egy önkormányzati meghívót látva kiderült, a Balatonfüred város környezetvédelméről szóló 13/2004. (IV. 30.) salátarendeletbe akarták bepasszírozni a hajléktalanokat bűnözővé nyilvánító részt. A rendeletet átolvasva azonban ennek nem leltük nyomát.

Fonyód honlapján csak egy rendelettervezetet találtunk, miszerint 50 ezer forintig terjedő pénzbírsággal számolhat az, aki "a közterületen életvitelszerűen tartózkodik".