Nem egyszerű a Balatonnál közlekedni, ha az ember nem kocsival jár, vagy túl van azon a korszakon, hogy stoppal tegye meg az utat a következő faluba. Hogy ezt igazolni tudjuk, kiválasztottunk két, egymástól viszonylag távol eső népszerű települést a Balaton partján, és megnéztük, mennyi idő alatt és mennyi pénzből jutunk el A pontból B pontba, ha vonattal, busszal, biciklivel és autóval indulunk neki. Teljesárú menetjegyekkel számoltunk. A menetjegyek ára hétközben és hétvégén ugyanannyiba kerül.

A start: Balatonfüred

A cél: Keszthely

Megközelítés vonattal

Akik nem autóval érkeznek a Balatonhoz, azok főként ezt a közlekedési módot választják. Az első vonat Balatonfüredről Keszthely felé 07:03-kor indul és 2 órát megy. Ez után este 7-ig kb. 2 óránként indul vonat, és mindegyiknek kb. 2 óra a menetideje. Este 9 óra után vonattal nem jut el Balatonfüredről Keszthelyre.

Legalább egy átszállással kell számolna mindenkinek, aki ezt az utat szeretné megtenni, de ha szerencséje van, olyan vonat érkezik, amin a bicikli is elfér, grátiszként pedig nyomhatja az utasellátós szendvicset. Az utazás 1600 - 2000 forint közötti összegbe kerül.

Buszközlekedés

Nyáron, hétköznapokon összesen kilenc közvetlen busz megy Balatonfüredről Keszthelyre. Az első busz 05:50 kor indul, az utolsó 18:10-kor. Az út kb 1 óra 20 perc, ami alig több, mint autóval. A teljesárú menetjegy 1300 forint, amin felül 150 forintért kiegészítő jegyet kell váltani.

Kerékpár kölcsönzési lehetőségek

Kölcsönzési lehetőség a Balaton partján majdnem minden településen van. A bérlés minimális időtartama 1 óra, ez 300-800 forint közötti összegbe kerül. 1 napra 2-3000 forint a kölcsönzés, 1 hétre 10 000 forintért talál a legolcsóbban bérlési lehetőséget.

Összehasonlításképp: autóval a két település közötti távolság 64,9 km (Google maps alapján), ezt az útvonaltervező szerint 1 óra 12 perc alatt lehet megtenni. Átlagos fogyasztással (6,5 l/100 km) számolva ez 1740 forint környékére jön ki.