Ki ölte meg a balatoni gardákat?

2014.06.23. 13:55

Egy ideje riasztóan rejtélyes módon és rohamos ütemben pusztulnak el nemtől és kortól függetlenül egy speciális halfajta balatoni tagjai, a gardák. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal már különféle kórokozókat is kimutatott a halak szervezetében, de a szakértők szerint ennek még nem kellene ilyen mértékű pusztulást eredményeznie.

Szári Zsolt, Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója Sonline-nak adott nyilatkozatából úgy tudjuk, a halak mellett már a környezeti tényezők és az emberi beavatkozások vizsgálata is elkezdődött, így az elhullások lehetséges okainak listájára már a szélsőséges időjárás is felkerült. Mostanában az idő hirtelen váltott hűvösből kánikulába, így nem elképzelhetetlen, hogy a nagy hőingadozás viselte meg így a kis halakat.

Ez persze még csak alapos gyanú, nem bizonyíték, és balatoni halak egy ismeretlenségbe burkolózó szakértője is egy másik összefüggésre próbál rávilágítani. Állítása szerint a gardák ebben az időszakban főként planktonokkal táplálkoznak, de miután a tó idén észrevehetően tiszta (tehát planktonmentes), az sem zárható ki, hogy a halpusztulás oka mégis a táplálékszegény tó mélyén rejlik.

A garda egyébként a Magyar Haltani Társaság a 2014-es év hala versenyén harmadik helyezett lett, így gondoljon rájuk ön is nagy tisztelettel.