Nincs összefüggés a balatoni gardapusztulás és a Magyar Úszás Napja alkalmából rendezett balatoni verseny indulóit érintő megbetegedés között - tájékoztatta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) hétfőn az MTI-t. A tájékoztatás szerint a tömeges gardapusztulás oka összetett: a Nébih laboratóriumai több - önmagukban elhullást nem eredményező - kórokozó jelenlétét is kimutatták, köztük paraziták és vírusok jelenlétét is. Hangsúlyozzák, hogy ezek a kórokozók kizárólag halakra veszélyesek, embereket nem betegítenek meg.  

A vizsgálatok szerint a elhullásban a környezeti tényezők is szerepet játszottak, az elmúlt időszak szélsőséges időjárása, a gyorsan váltakozó hűvös, esős, szeles napok, és az azt követő hirtelen felmelegedés a nagy hőingadozás megviselte a halak szervezetét. A tetemek összegyűjtéséről és elszállításáról a halgazdálkodásra jogosult Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. folyamatosan gondoskodik. Jelzésük alapján az elhullás befejeződött, mert friss haltetemeket már nem találtak - közölte a Nébih.

Friss: Veszprém Megyei Kormányhivatal (VEMKH) hétfő délutáni közlése szerint a VEMKH több szervezete is vizsgálódik a hétvégi balatonfüredi Magyar Úszás Napjához köthető fertőzéses megbetegedések miatt, az eredményről későbbre ígértek tájékoztatást. A VEMKH Népegészségügyi Szakigazgatási Szervének szakemberei vízmintát vettek a verseny helyszínén, a VEMKH Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóságának munkatársai pedig az érintett vendéglátóhelyeken folytattak ellenőrzést hétfőn Balatonfüreden a fertőzésekről szóló bejelentéseket követően – áll a Veszprém Megyei Kormányhivatal közleményében.

Bóka István balatonfüredi polgármester a nap folyamán közölte: a Veszprém megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve Kémiai, Toxikológiai és Laboratóriumi osztálya jelenleg vizsgálja az ügyet, és 24-48 órán belül ígért eredményt. A polgármester hozzátette, más balatoni strandról eddig nem érkezett fertőzésről szóló bejelentés, így helyi jelenségről van szó.